SMANJITE RIZIK OD RAKA

Stručnjak preporučuje sedam pravila da spriječite razvoj oboljenja

Autor: ČuvajZdravlje.ba
FOTO: Ilustracija
Iako se rak često percipira kao genetska bolest, autor knjige "Rak kao metabolička bolest", dr. Thomas Seyfried, tvrdi drugačije.

Svoje zaključke bazira na opsežnim dokazima koji sugeriraju da je riječ o metaboličkom poremećaju. Ovo otkriće otvara vrata novim pristupima u prevenciji i liječenju raka, s naglaskom na promjene u prehrani i životnom stilu.

U svojoj studiji, dr. Seyfried spominje primjer Pabla Kellyja, pacijenta s agresivnim tumorom mozga, koji je odbio konvencionalno liječenje i prihvatio metabolički pristup, uključujući dijetu s niskim unosom ugljikohidrata. Nakon tri godine, tumor se smanjio do te mjere da je postao operabilan, a Kelly se uspješno oporavio nakon zahvata, prenosi etto.ba

Ovo je sedam spomenutog autora pomoću kojih se smanjuje šansa za dobivanje raka.

Održavanje stabilne razine šećera u krvi

Visoka razina glukoze i inzulina može potaknuti rast stanica raka. Dr. Seyfried naglašava važnost stabilne razine šećera u krvi, preporučujući izbjegavanje šećera, rafiniranih ugljikohidrata, prerađevina od mesa i hrane bogate šećerom, koja može izazvati kronične upale i povećati rizik od razvoja raka.

Ketogena prehrana

Autor preporučuje ketogenu dijetu, koja se temelji na niskom unosu ugljikohidrata i visokom unosu masti. Ova dijeta omogućava tijelu da umjesto glukoze koristi masnoće i ketone kao primarni izvor energije. Budući da se stanice raka prvenstveno oslanjaju na glukozu za rast, smanjivanje njezinog unosa može ih „izgladnjeti“, čime se poboljšava zdravlje.

Preporučene namirnice za ovu dijetu uključuju orašaste plodove, maslinovo ulje, avokado, povrće s niskim udjelom ugljikohidrata i nemasne izvore proteina poput ribe. Ipak, prije uvođenja takvih promjena u prehranu, važno je posavjetovati se s liječnikom.

Prevencija upala

Hronična upala usko je povezana s rakom, a Seyfried savjetuje izbjegavanje prerađene hrane i šećera te preporučuje konzumaciju protuupalnih namirnica poput kurkume, masne ribe i zelenog čaja. Također preporučuje tehnike za smanjenje stresa, poput meditacije i dubokog disanja.

Post

Dr. Seyfried je veliki zagovornik posta jer, prema njegovim riječima, on smanjuje razinu glukoze u krvi i povećava proizvodnju ketona, koje stanice raka ne mogu učinkovito koristiti. Ovaj pristup pomaže u inhibiciji njihovog rasta. Također preporučuje povremenu autofagiju, odnosno proces čišćenja oštećenih stanica u tijelu.

Smanjenje stresa

Hronični stres štetno djeluje na mitohondrije i povećava upale u tijelu, pa doktor naglašava važnost odmora i opuštanja kako bi se spriječila ta šteta.

Redovita tjelesna aktivnost

Redovito vježbanje ključno je za prevenciju raka jer poboljšava funkciju mitohondrija, smanjuje razinu šećera u krvi i pomaže u smanjenju upala.

Kvalitetan san

"Tokom sna, naše tijelo se obnavlja i liječi, osobito mitohondriji. Što kvalitetnije i dulje spavamo, naše tijelo postaje zdravije i funkcionalnije u borbi protiv stanica raka", istaknuo je dr. Seyfried.

Inače, Thomas Seyfriend profesor je biologije, genetike i biokemije na Sveučilištu u Bostonu, a titulu doktora ima od 1976. godine. Postdoktorske studije završio je na prestižnom američkom sveučilištu Yale, u polju neurologije.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba