Kineska tradicionalna medicina

Svaka emocija sjeda na neki organ u tijelu: Tuga radi štetu plućima, a strah bubrezima

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Ilustracija
U tradicionalnoj kineskoj medicini, srce se smatra vrhovnim vladarom tijela i ključnim organom za održavanje ravnoteže i vitalnosti. Prema ovom holističkom pristupu, zdravlje srca povezano je s pravilnom prehranom, koju organ dobiva putem cirkulacije krvi. Emocija koja se povezuje sa srcem u ovom kontekstu je radost.

Tradicionalna kineska medicina prepoznaje sedam osnovnih emocija, a povezuje ih s funkcioniranjem određenih organa, smatrajući tu povezanost ključnom za zdravlje i liječenje osobe. Ove emocije uključuju ljutnju, radost, zabrinutost, tugu, strah i šok. Svaka od njih utiče na pet glavnih tjelesnih sistema, gdje se određeni parovi organa međusobno povezuju s određenim emocijama.

Drugi organ povezan s radosti je tanko crijevo, koje prima, prenosi i transformira hranu, odvajajući hranjive tvari od toksina. Funkcija tankog crijeva je izabrati što će tijelo asimilirati, a što odbaciti.

Jetra i žučni mjehur povezani su s emocijom bijesa. Jetra osigurava nesmetan protok "qija jetara", životne energije jetre, koja je odgovorna za harmonično kretanje tvari kroz tijelo. Vrlina jetre uključuje dobrohotnost i ljudsku dobrotu, potičući nas na pomirenje osobnih potreba sa sposobnošću da radimo u korist drugih ili za opće dobro.

U kineskoj medicini, žučna vrećica igra ključnu ulogu u donošenju odluka i procjeni ispravnosti. Jetra analizira i procjenjuje okolnosti, smišlja ideje, planove i strategije, dok žučni mjehur ima snagu pretvaranja fantazija u odluke i sposobnost prepoznavanja ispravnog puta.

Slezena i želudac povezani su s prekomjernim razmišljanjem ili opsesivnim fokusiranjem. U kineskoj medicini, slezena ima ulogu u transformaciji tvari iz okoline u srž osobnosti, omogućavajući pretvaranje iskustava u nešto što olakšava život.

Pluća i debelo crijevo povezani su s emocijom boli. Pluća, prema kineskoj medicini, upravljaju tjelesnim ritmom, disanjem, metabolizmom i općom homeostazom te su povezana s sedam nivoa duhovnog entiteta. Vrlina pluća uključuje cijenjenje trenutka bez odlaganja. Debelo crijevo prima nepotrebne dijelove hrane i tekućine iz tankog crijeva, apsorbira preostale korisne tvari i eliminira ostatke kroz anus.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba