Zdravlje

Tri namirnice koje bi trebalo da uključimo u ishranu nakon četrdesete

Autor: ČuvajZdravlje.ba

Bazalni metabolizam počinje da se smanjuje nakon 40, nivoi estrogena opadaju i vaskularna elastičnost se smanjuje. Sve ovo otežava gubitak težine i povećava rizik od raznih bolesti. Ali malim promjenama u svakodnevnoj ishrani možete održati svoje tijelo zdravim i punim energije.

Avokado

Ovo voće, sa karakterističnim neutralnim puterastim ukusom, spada u kategoriju superhrane jer sadrži mnoštvo hranljivih materija koje podstiču dobro zdravlje. 100 grama avokada obezbjeđuje 160 kalorija, 9 grama ugljenih hidrata, 7 grama vlakana, 2 grama proteina i 15 grama mononezasićenih masnih kiselina. Doprinosi nesmetanom funkcionisanju digestivnog sistema, smanjenju krvnog pritiska, smanjenju ukupnog holesterola, uz povećanje osjećaja sitosti, čime se ograničava potreba za jelom nekoliko sati nakon toga.

Pasulj

Pasulj je veoma hranljiva namirnica i to se ogleda u činjenici da se nalazi u osnovi mediteranske piramide, odnosno spada među namirnice koje treba često konzumirati. Važan je izvor proteina, vitamina i dijetalnih vlakana. Takođe je bogat antioksidansima, mineralima kao što su kalcijum, gvožđe, kalijum, kao i slobodnim nezasićenim masnim kiselinama.

Kinoa

Cijela zrna, kao što je kinoa, obezbjeđuju esencijalne vitamine, minerale i vlakna, koja pomažu u regulisanju digestivnog sistema i održavaju osjećaj sitosti duže tokom dana. Kinoa ima više proteina od drugih žitarica i kompletan je protein, što znači da sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina koje su tijelu potrebne. prenosi NovostiMagazin.

(Čuvajzdravlje.ba)

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba