Nova studija tima istraživača sa Sveučilišta Ohio State provedena nad štakorima sugerira da jedenje masne hrane u danima prije operacije može pogoršati upalne procese povezane s tim kognitivnim padom, produžujući poteškoće s pamćenjem koje kod ljudi mogu dovesti do povećanog rizika od demencije.
I prijašnja istraživanja na ljudima pokazala su da sama masna hrana može ubrzati kognitivni pad koji se obično povezuje sa starenjem. Ali, čak i povremena slatka poslastica može utjecati na rad mozga, pokazuju druge studije na životinjama.
A u ovoj su štakori hranjeni masnom hranom tri dana prije operacije i pritom su pokazivali trajne znakove nedostatka pamćenja koji su trajali i do dva tjedna. To je bilo popraćeno naletom upale u mozgu, a trajala je tri tjedna.
Kako bi dobili te rezultate, tim je hranio mlade i stare štakore hranom s visokim udjelom masti ili standardnom hranom tri dana prije postupka koji nalikuje eksplorativnoj abdominalnoj operaciji. Kontrolne skupine bile su anestezirane, ali nisu operirane. Dva tjedna kasnije, sve su životinje podvrgnute nizu testova pamćenja.
Problemi s pamćenjem uočeni i kod mladih i kod starijih štakora hranjenih hranom bogatom mastima zadržali su se najmanje dva tjedna nakon operacije, što je dugotrajniji učinak od onoga koji su istraživači vidjeli kod glodavaca prije i nakon samo tri dana, a ne tjedana, jedenja nezdrave hrane.
Ovi učinci nisu bili povezani s anestezijom, utvrdili su istraživači, jer su druge životinje hranjene masnom hranom, ali pošteđene bilo kakvog anestetika ili operacije, pokazale slične deficite pamćenja samo zbog nezdrave hrane.
Bit će potrebna daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo koliko dugo ti kognitivni učinci traju i kako postoperativni opioidni lijekovi protiv bolova poput morfija produljuju te učinke, prenosi Science Alert.
S druge strane, istraživači su otkrili da je mjesec dana uzimanja dodataka DHA omega-3 masnih kiselina ublažio upalni odgovor nakon operacije i spriječio povezane probleme s pamćenjem kod mladih i starijih štakora.
Nažalost, još se ne zna kako bi se rezultati ove studije na životinjama prenijeli na ljude, posebno na pretile osobe, a ne samo na one koje povremeno jedu nezdravu hranu.
Uz to, studija je koristila samo mužjake štakora i to je bitno jer prijašnja istraživanja na ljudima pokazala su da muškarci i žene različito reagiraju na opće anestetike koji se koriste u kirurgiji.