hrana
Umjerenost u jelu
I zdrave namirnice mogu ugroziti zdravlje
Nutritivna snaga
Dvije namirnice koje su zdravije nakon kuhanja
Paradajz je bogat likopenom, antioksidansom koji štiti od slobodnih radikala i poboljšava zdravlje srca.
Zdrav je i u svježem obliku, a kuhanje s maslinovim uljem povećava dostupnost likopena.
Studije su pokazale da se likopen lakše apsor...
savjeti i liječenje
Često vam je muka poslije jela? Evo što bi to moglo uzrokovati
Od probavnih problema do psiholoških faktora, nekoliko stanja može doprinositi ovom neugodnom iskustvu. Među njima, poremećaji u ishrani često igraju značajnu ulogu u izazivanju mučnine ili nelagode nakon obroka.
Veza između probavnih prob...
Stručnjak ima odgovor
Skraćuju životni vijek: Ove hrane se klonite ako želite usporiti starenje
Prema njegovim riječima, neprikladna ishrana može ubrzati starenje, oštetiti kožu i skratiti životni vijek.
Prepečena hrana
Previše pečena hrana, posebno meso i slanina, sadrži heterocikličke amine koji mogu uzrokovati rak i ubrzati stare...
oprez!
Stručnjaci upozoravaju: Zašto biste odmah trebali baciti plastičnu dasku za rezanje
Stručnjaci upozoravaju da plastične daske koje pokazuju znakove trošenja mogu predstavljati ozbiljan rizik, a evo zašto.
Stručnjak za hranu Adam James Pollock savjetuje da plastične daske treba odmah zamijeniti čim počnu pokazivati znakove...
Šta jedete, to postajete
Ljubitelji crvenog mesa obratite pažnju: Novo istraživanje upozorava na rizik od demencije
Redovna konzumacija ovog mesa, posebno onog bogatog zasićenim mastima, može povećati rizik od razvoja demencije i ubrzati kognitivno propadanje.
Istraživanje, koje su proveli naučnici bolnice Brigham and Women’s u Bostonu, usmjerilo je paž...
nauka otkriva
Pomaže li pileća supa u liječenju prehlade?
Često se spominje kao "lijek" za prehladu, ali pileća supa ne posjeduje čvrste naučne dokaze koji bi podržali tvrdnje o njenoj sposobnosti liječenja. Laboratorijske studije sugerišu da bi mogla imati protuupalna svojstva, ali ta saznanja jo...
zvanično je
Stručnjaci tvrde: Orašasti plodovi pomažu u mršavljenju
Istraživanja sa Univerziteta Harvard pokazala su da zamjena visokokaloričnih grickalica poput čipsa s orašastim plodovima može pridonijeti mršavljenju. Orašasti plodovi, iako bogati kalorijama, sadrže hranjive tvari poput proteina i vlakana...
vječita dilema
Trebamo li ispirati konzervirani grah?
Mnogi se oslanjaju na tekućinu u kojoj se nalazi grah, koja može dodati posebnu aromu, ali postoji nekoliko dobrih razloga zbog kojih je bolje isprati grah prije upotrebe.
Zašto ispirati grah?
Prvo, tekućina u kojoj se nalazi konzervirani...
promijenite navike
Potvrdili stručnjaci: Ovo je najzdravija dijeta za 2025. godinu!
Za lakši odabir najboljih dijeta, U.S. News & World Report svake godine rangira prehrambene planove koji se smatraju najzdravijima. U izvještaju za 2025. godinu navode kako je "za dugoročno održavanje zdrave težine i prehrambenih navika, po...
Zdravlje mozga
Hrana za mozak: Usporite gubitak pamćenja s flavonolima
Svakodnevna prehrana mogla bi imati značajnu ulogu u usporavanju gubitka pamćenja, pokazalo je novo istraživanje američkih naučnika.
Prema studiji objavljenoj u medicinskom časopisu Neurology, redovna konzumacija flavonola, vrste flavonoid...
Moja apoteka
Šta jesti ako imate bolesnu štitnjaču? Ova hrana nije štetna, iako su vam rekli suprotno
Jedan od savjeta koji se često daje oboljelima jest izbjegavanje kupusnjača, poput brokule, kupusa i karfiola, zbog sumnje da negativno utječu na štitnjaču. Međutim, najnovija istraživanja opovrgavaju ovu teoriju, potvrđujući da kupusnjače...
zdravije rješenje
Ovo su najbolje namirnice protiv nadutosti: Šta pomože, a šta uzrokuje plinove?
Ovaj simptom može nastati iz različitih razloga, prvenstveno povezanih s probavnim procesima, načinom prehrane i funkcionalnošću crijeva.
Iako nadutost može biti privremena i proći sama od sebe, često se javlja nakon obroka, zbog čega može...
Alarmantan izvještaj WHO-a
Virusi u hrani izazivaju milione smrtnih slučajeva godišnje
Prema izvještaju, norovirus je glavni uzročnik bolesti izazvanih hranom, s oko 125 miliona slučajeva i 35.000 smrtnih slučajeva godišnje. Ovaj virus se najčešće prenosi kroz gotovu hranu, smrznuto bobičasto voće i školjke, a simptomi uključ...
Povećajte unos hrane
Pet neobičnih simptoma nedostatka željeza koje ne smijete ignorisati
Prema doktorici Jacey Folkers, specijalistici za wellness i prehranu, postoje neobični znakovi koji ukazuju na manjak željeza i koji se često zanemaruju:
Natečen jezik – Bolan, natečen ili promijenjen izgled jezika može otežati žvakanje i...
riječ struke
Skriveni ubica u hrani: Razlog zašto ste umorni i bolesni
Riječ je o zaslađivaču koji se često koristi u prerađenoj hrani i pićima, a stručnjaci upozoravaju da može izazvati niz ozbiljnih zdravstvenih problema.
Od gaziranih pića i sokova do konzerviranog voća, žitarica i mliječnih proizvoda, viso...