hrana
Savjeti
Kada treba izbjegavati jesti jabuke
Kada je najgore vrijeme jesti jabuku?
Prednosti konzumiranja jabuka
- Jabuke su bogate dijetalnim vlaknima koja vam pomažu da duže ostanete siti i sprečavaju da se prejedate. Takođe vam pomaže da održite zdrav sistem za varenje.
- Bogata...
Ishrana
Hrana koja smanjuje holesterol
Povišene masnoće u krvi (kolesterol i trigliceridi) predstavljaju jedan od glavnih rizičnih čimbenika za razvoj kardiovaskularnih bolesti, no možete ih smanjiti promjenom životnih navika. Uz promjenu ishrane, prestanak pušenja, redovno vjež...
Smanjite krvni pritisak
Isprobajte pet namirnica koje su korisne za zdravlje srca
1. Bobičasto voće
Bobičasto voće poput borovnica, jagoda, grožđa i slično sadrži brojne antioksidanse, a jedan od njih je i antocijanin koji je zaslužan za boju ovog voća.
Antocijanin smanjuje proizvodnju molekula koje usporavaju protok k...
I do 30 puta
Njemački zubni tehničari: Izuzetno bitno steći naviku temeljnog žvakanja hrane
Njemačko udruženje zubnih tehničara ističe da je vrlo važno sažvakati svaki zalogaj hrane i do 30 puta, ako je to moguće, što je navika koja zahtijeva i pažljivo jedenje i samodisciplinu.
Istraživanja su pokazala da duže žvakanje hrane ras...
Hrana kao lijek
Koje povrće je najzdravije?
Istina je da manje u organizam unosimo povrće, svakako ne onoliko koliko je potrebno za optimizaciju zdravlja. U nastavku pogledajte listu od 14 najzdravijih vrsta povrća prema dijetetičarima. Na prvo mjesto stavljaju upravo ono koje mnogi...
Umjerenost je ključna
5 vrlo zdravih namirnica koje, ako se konzumiraju u prekomjernim količinama, mogu biti štetne
Postoji obiman popis izuzetno zdrave hrane. Međutim, kod nekih super-namirnica važi slično pravilo kao kod lijekova - treba ih konzumirati samo u "pravoj dozi", jer prekomjerna upotreba može imati ozbiljne posljedice po zdravlje.
Zdravstve...
Pomaže u mnogim stanjina
Čarobna moć maline: Ojačajte imuni sistem i smirite nervozu prirodnim putem
Malina spada u jagodičasto voće, raste kao višegodišnji grm sa sitnim, crvenim i sočnim plodovima slatkog ukusa. Svjež plod koristi se tokom ljeta, a smrznut i konzerviran tokom cijele godine. Ovo crveno voće sadrži značajnu količinu antiok...
Brojne zdravstvene prednosti
Dobrobiti povrća: Fantastična salata od karfiola
Savršen način da unesete sve potrebne nutritivne sastojke u jednom zasitnom obroku je kroz bogatu salatu sa karfiolom. Karfiol je izuzetno hranjiva namirnica koja obiluje vlaknima, vitaminima B, C i K, te antioksidansima. Uzimanje vitamina...
Izvstan izvor proteina
Orasi čine čuda za vaše srce, a smanjuju i trigliceride
Preporučuje se konzumiranje različitih orašastih plodova, ali jedna vrsta smatra se posebno zdravom i korisnom za zdravlje srca.
Dijetetičarka Izabel Vaskez, za "Eating Well", ističe da su orasi najbolji orašasti plodovi koje biste trebali...
Ishrana
Koji je sir najzdraviji?
Rane studije potvrdile su vezu između visokog unosa zasićenih masti iz mliječnih proizvoda i većeg rizika od srčanih bolesti. No, punomasni mliječni proizvodi možda nisu tako nezdravi kao što se mislilo, prema novijim istraživanjima. Pregle...
Odličan obrok
Znate li da jaja pomažu pri mršanju, a evo i kako
Konzumacija jaja i mršavljenje
Želite li smanjiti masnoću na trbuhu ili općenito u tijelu, jaja predstavljaju izvrsnu opciju bogatu proteinima koju možete uključiti u svoje obroke. Jedno veće jaje osim što je iznimno proteinsko, ima samo 7...
Savjet nutricioniste
Vlakna: Unatoč njihovim brojnim zdravstvenim prednostima, još uvijek ih konzumiramo nedovoljno
Hrana bogata vlaknima često nedostaje u našim tanjirima, pa prosječna odrasla osoba Europljana dnevno unese otprilike 18 grama dijetalnih vlakana, što je samo dvije trećine minimalne preporučene količine.
Prema britanskom istraživanju Nati...
Živi zdravo
Najbolja i najgora hrana za štitnjaču, prema dijetetičarima
Kada štitnjača pravilno radi, oslobađa hormone štitnjače u krvotok, uglavnom trijodtironin (T3) i tiroksin (T4), prema Endokrinološkom društvu SAD-a. No, ponekad štitnjača može početi proizvoditi previše ili premalo tih hormona. Uzrok mogu...
Zdravi okusi
Kulinarski užitak u službi zdravog života
Raznolikost na tanjiru
Pripremite obroke koji su bogati različitim bojama, okusima i teksturama. Raznolikost voća, povrća, orašastih plodova i integralnih žitarica ne samo da čini obrok zanimljivijim, već i osigurava različite hranjive tva...
Korisni savjeti
Kardiohirurg dijeli pet ideja za večeru kojima ćemo srce održati zdravim
Kada biramo što ćemo večerati, važno je imati na umu koje namirnice mogu pomoći u održavanju zdravlja srca.
Prehrana s visokim udjelom zasićenih masti, soli i šećera može povećati rizik od srčanih bolesti. Najbolje je usredotočiti se na cj...
Evo i zašto
Nutricionisti tvrde: Ne bismo trebali jesti iza 20 sati
Probavni problemi
Metabolizam se obično usporava u večernjim satima, što može uticati na efikasnost probave, naglašava nutricionistica. Unos u kasnim noćnim satima, može rezultirati usporenim procesom razgradnje hrane, potencijalno izaziva...
Novo istraživanje
Zdrava biljna ishrana smanjuje rizik od apneje u snu
Dijeta bogata povrćem, voćem, integralnim žitaricama i orašastim plodovima smanjuje rizik od ovog iscrpljujućeg i potencijalno opasnog stanja, pokazalo je istraživanje.
Nasuprot tome, utvrđeno je da ljudi koji jedu nezdravu ishranu i uglav...
Obratite pažnju
Ove četiri namirnice mogu biti pogubne za jetru
Ovo su namirnice koje loše utiču na zdravlje jetre i trebali bismo da ih što manje konzumiramo.
Hrana bogata rafinisanim šećerima, nezdravim masnoćama i aditivima opterećuje i utiče loše na zdravlje jetre.
Pretjerana konzumacija namirnica...
Naučnici dali odgovor
Šta će ljudi jesti u slučaju nuklearnog rata?
Jedna od prvih bila bi nuklearna zima koja bi donijela drastično smanjenje temperature na Zemlji i blokirala sunčevu svjetlost. Ne treba zaboraviti poremećaje u sistemu poljoprivrede, odnosno nestašicu hrane.
U takvom slučaju, preživjeli b...
Vakuum pomaže
Trik pomoću kog će vam hrana trajati duže
Obično nas onda kada pretjeramo sa hranom grize savjest jer razmišljamo o tome da ćemo ostatak baciti, međutim - to ne mora biti tako.
Ukoliko ste nasjekli previše krišaka limuna, nema razloga da ih bacite, a ni da ih ostavite u frižideru...