hrana
Hrana kao lijek
Koje povrće je najzdravije?
Istina je da manje u organizam unosimo povrće, svakako ne onoliko koliko je potrebno za optimizaciju zdravlja. U nastavku pogledajte listu od 14 najzdravijih vrsta povrća prema dijetetičarima. Na prvo mjesto stavljaju upravo ono koje mnogi...
Umjerenost je ključna
5 vrlo zdravih namirnica koje, ako se konzumiraju u prekomjernim količinama, mogu biti štetne
Postoji obiman popis izuzetno zdrave hrane. Međutim, kod nekih super-namirnica važi slično pravilo kao kod lijekova - treba ih konzumirati samo u "pravoj dozi", jer prekomjerna upotreba može imati ozbiljne posljedice po zdravlje.
Zdravstve...
Pomaže u mnogim stanjina
Čarobna moć maline: Ojačajte imuni sistem i smirite nervozu prirodnim putem
Malina spada u jagodičasto voće, raste kao višegodišnji grm sa sitnim, crvenim i sočnim plodovima slatkog ukusa. Svjež plod koristi se tokom ljeta, a smrznut i konzerviran tokom cijele godine. Ovo crveno voće sadrži značajnu količinu antiok...
Brojne zdravstvene prednosti
Dobrobiti povrća: Fantastična salata od karfiola
Savršen način da unesete sve potrebne nutritivne sastojke u jednom zasitnom obroku je kroz bogatu salatu sa karfiolom. Karfiol je izuzetno hranjiva namirnica koja obiluje vlaknima, vitaminima B, C i K, te antioksidansima. Uzimanje vitamina...
Izvstan izvor proteina
Orasi čine čuda za vaše srce, a smanjuju i trigliceride
Preporučuje se konzumiranje različitih orašastih plodova, ali jedna vrsta smatra se posebno zdravom i korisnom za zdravlje srca.
Dijetetičarka Izabel Vaskez, za "Eating Well", ističe da su orasi najbolji orašasti plodovi koje biste trebali...
Ishrana
Koji je sir najzdraviji?
Rane studije potvrdile su vezu između visokog unosa zasićenih masti iz mliječnih proizvoda i većeg rizika od srčanih bolesti. No, punomasni mliječni proizvodi možda nisu tako nezdravi kao što se mislilo, prema novijim istraživanjima. Pregle...
Odličan obrok
Znate li da jaja pomažu pri mršanju, a evo i kako
Konzumacija jaja i mršavljenje
Želite li smanjiti masnoću na trbuhu ili općenito u tijelu, jaja predstavljaju izvrsnu opciju bogatu proteinima koju možete uključiti u svoje obroke. Jedno veće jaje osim što je iznimno proteinsko, ima samo 7...
Savjet nutricioniste
Vlakna: Unatoč njihovim brojnim zdravstvenim prednostima, još uvijek ih konzumiramo nedovoljno
Hrana bogata vlaknima često nedostaje u našim tanjirima, pa prosječna odrasla osoba Europljana dnevno unese otprilike 18 grama dijetalnih vlakana, što je samo dvije trećine minimalne preporučene količine.
Prema britanskom istraživanju Nati...
Živi zdravo
Najbolja i najgora hrana za štitnjaču, prema dijetetičarima
Kada štitnjača pravilno radi, oslobađa hormone štitnjače u krvotok, uglavnom trijodtironin (T3) i tiroksin (T4), prema Endokrinološkom društvu SAD-a. No, ponekad štitnjača može početi proizvoditi previše ili premalo tih hormona. Uzrok mogu...
Zdravi okusi
Kulinarski užitak u službi zdravog života
Raznolikost na tanjiru
Pripremite obroke koji su bogati različitim bojama, okusima i teksturama. Raznolikost voća, povrća, orašastih plodova i integralnih žitarica ne samo da čini obrok zanimljivijim, već i osigurava različite hranjive tva...
Korisni savjeti
Kardiohirurg dijeli pet ideja za večeru kojima ćemo srce održati zdravim
Kada biramo što ćemo večerati, važno je imati na umu koje namirnice mogu pomoći u održavanju zdravlja srca.
Prehrana s visokim udjelom zasićenih masti, soli i šećera može povećati rizik od srčanih bolesti. Najbolje je usredotočiti se na cj...
Evo i zašto
Nutricionisti tvrde: Ne bismo trebali jesti iza 20 sati
Probavni problemi
Metabolizam se obično usporava u večernjim satima, što može uticati na efikasnost probave, naglašava nutricionistica. Unos u kasnim noćnim satima, može rezultirati usporenim procesom razgradnje hrane, potencijalno izaziva...
Novo istraživanje
Zdrava biljna ishrana smanjuje rizik od apneje u snu
Dijeta bogata povrćem, voćem, integralnim žitaricama i orašastim plodovima smanjuje rizik od ovog iscrpljujućeg i potencijalno opasnog stanja, pokazalo je istraživanje.
Nasuprot tome, utvrđeno je da ljudi koji jedu nezdravu ishranu i uglav...
Obratite pažnju
Ove četiri namirnice mogu biti pogubne za jetru
Ovo su namirnice koje loše utiču na zdravlje jetre i trebali bismo da ih što manje konzumiramo.
Hrana bogata rafinisanim šećerima, nezdravim masnoćama i aditivima opterećuje i utiče loše na zdravlje jetre.
Pretjerana konzumacija namirnica...
Naučnici dali odgovor
Šta će ljudi jesti u slučaju nuklearnog rata?
Jedna od prvih bila bi nuklearna zima koja bi donijela drastično smanjenje temperature na Zemlji i blokirala sunčevu svjetlost. Ne treba zaboraviti poremećaje u sistemu poljoprivrede, odnosno nestašicu hrane.
U takvom slučaju, preživjeli b...
Vakuum pomaže
Trik pomoću kog će vam hrana trajati duže
Obično nas onda kada pretjeramo sa hranom grize savjest jer razmišljamo o tome da ćemo ostatak baciti, međutim - to ne mora biti tako.
Ukoliko ste nasjekli previše krišaka limuna, nema razloga da ih bacite, a ni da ih ostavite u frižideru...
Riječ struke
Trebamo li jesti brže ili sporije?
Nova studija objavljena na BMJ Open-u otkriva da ljudi koji jedu sporo imaju tendenciju da imaju manju težinu. I činilo se da im je usporavanje brzine jedenja tokom godina pomoglo da smršaju.
Jedete li brzo, ne samo da otežavate probavu ve...
Korisni savjeti
Ove namirnice su spas za probleme s probavom
"Ovo je doba godine kada smo malo popustljiviji u ishrani nego inače i zbog toga se naš probavni sistem nalazi pod većim pritiskom, pa dolazi do osjećaja umora", kaže nutricionistkinja Lusi Miler.
Ona ističe i da je važno pomoći probavi....
Ishrana
Ovo bi moglo da vas ubijedi da počnete jesti banane svaki dan
Banane su, naime, bogate kalijumom koji je neophodan za zdravo srce. Istraživanja su otkrila da ishrana bogata kalijumom pomaže u snižavanju krvnog pritiska i smanjenju rizika od srčanih oboljenja.
Analiza 11 studija i nakon posmatranja 25...
Ishrana
Savjeti kako da apetit zimi držite pod kontrolom
Međutim, ne brinite, postoje načini kako da držite apetit pod kontrolom.
Kada nastupi hladno vrijeme, onda nam se jede jača, kaloričnija hrana. Pretpostavlja se da je razlog kako psihološke tako i fiziološke prirode. Pad temperature uz man...