hrana
Živi zdravo
Onkolozi otkrili koju hranu nikad ne jedu
Zato, ako želite pokušati prevenirati rak, onkolozi imaju nekoliko savjeta, uključujući jednu namirnicu koju biste trebali rijetko, to jest gotovo nikad, konzumirati.
Dr. Anaum Maqsood, specijalistica za gastrointestinalnu medicinsku onkol...
Zdrava hrana
Koliko proteina dnevno bi trebalo unositi
Protein koji se nalazi u svakoj ćeliji, tkivu i organu u našem tijelu obezbjeđuje strukturu, olakšava komunikaciju između ćelija, transportuje molekule i gradi nove ćelije. Prisutan je u našoj kosi, koži, mozgu, jetri, tetivama...
Proteini...
Isprobajte
Jogurt - zdravi međuobrok koji je odličan za crijeva
Ako želimo da jedemo nešto hrskavo, znamo da su štapići od povrća bolji od čipsa, a ako želimo nešto slatko, voće je zdravija opcija od kolača.
Međutim, osim očiglednih „nezdravih” grickalica koje bi trebalo da ograničimo, postoje i one...
Autoimuna bolest
Kako se hraniti s psorijazom: Savjeti za bolju kontrolu simptoma
Iako prehrana sama po sebi neće izliječiti psorijazu, zdrava prehrana može pružiti podršku u kontroli simptoma i poboljšanju općeg zdravlja kože.
Šta jesti?
Omega-3 masne kiseline
Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama poput ribe (losos,...
Isprobajte
Ove sezonske namirnice će podići imunitet na najviši nivo
Cvekla
Sa cveklom ste se vjerovatno upoznali još u djetinjstvu, kada ste je gledali sa prezirom, bilo da se nalazila u čorbi ili salati. Međutim, sada ćete je vjerovatno obožavati, jer sadrži vitamine C, B, PP i E, kao i veliku količinu gv...
Istraživanje
Koje namirnice sadrže najviše plastike u sebi?
Studija iz 2023. pokazala je da krupna himalajska ružičasta so iskopana iz zemlje ima najviše mikroplastike, a zatim crna i morska so, prenosi CNN.
Mikroplastika je takođe pronađena u šećeru.
Čak i kesice čaja, od kojih su mnoge napravl...
Uvrstite je u jelovnik
Ova hranjiva materija je najvažnija za zdrav mozak
Tri vrste neuroprotektivnih hranjivih materija izazvale su najveći interes stručnjaka: antioksidansi, vitamini B grupe i polinezasićene masne kiseline.
Antioksidansi se bore protiv slobodnih radikala koji mogu da oštete moždane ćelije, vit...
dr. Drew Ramsey
Sedam namirnica koje potiču razvoj dječjeg mozga
Dr. Drew Ramsey jedan je od autora knjiga “Dijete sreće” i “Pedeset nijansi kelja”.
Kako kaže, sljedećih sedam namirnica može pomoći djeci da budu oštriji te mogu povoljno utjecati na razvoj djetetovog mozga, prenosi zadovoljna.rs.
Jaja...
Korisni savjeti
Ove tri namirnice bi trebalo da jedete u aprilu
Dijetetičarka Kara Harbstrit otkrila je koje bismo tri namirnice, odnosno tri vrste hrane, trebalo češće da uvrstimo u jelovnik već ovog aprila.
Avokado
Avokado je odličan izvor masnoća korisnih za srce, ali i način da prehrani dodatno vi...
Okidač za probleme
Tri prehrambena neprijatelja mozga koje treba izbjegavati
"Transmasne kiseline negativno utiču na pamćenje i razmišljanje, posebno kod mlađih odraslih osoba", rekla je te preporučila da budemo oprezni s margarinom, gotovim kolačima i gotovim smjesama za kolače i keks.
"Ako vaša djeca vole da jedu...
Obratite pažnju
Ukoliko idete na operaciju, izbjegavajte ovu hranu
Nova studija tima istraživača sa Sveučilišta Ohio State provedena nad štakorima sugerira da jedenje masne hrane u danima prije operacije može pogoršati upalne procese povezane s tim kognitivnim padom, produžujući poteškoće s pamćenjem koje...
Hranjivo povrće
Razlozi da češće jedete tikvice
Vrlo su zdrave i preporučuje se njihova česta konzumacija, a sadrže esencijalne nutrijente poput vitamina C, K i B6, kao i minerala poput kalijuma, mangana i folata.
Redovna konzumacija ovog povrća može imati odličan učinak na zdravlje. Po...
Prema dijetetičarima
Tri najgore opcije za doručak koje sprječavaju mršavljenje
1. Pekarski proizvodi
Razna slatka peciva često su puna rafiniranih ugljikohidrata i šećera što predstavlja rizik za inzulinsku rezistenciju i debljanje. S visokim udjelom ugljikohidrata, ovi pekarski proizvodi mogu izazvati brze skokove n...
Obratite pažnju
Namirnice i lijekovi koji se nikada ne bi trebali kombinovati
Interakcija hrane i lijekova obično se javljaju kroz tri različite vrste mehanizama, kaže liječnik Ronald Stram, direktor centra za zdravlje i iscjeljivanje u New Yorku.
“Hrana može povećati stopu ili opseg apsorpcije lijeka, smanjiti stop...
Nova studija
Ljudi u gradovima polako gube sposobnost da vare biljke
Naučnici istražuju da li broj mikroba koji mogu da razgrađuju biljna vlakna opadaju zbog načina ishrane.
Uprkos tome što su voće i povrće ključan dio čovječje ishrane, naučnici sve bolje razumiju kako naša tijela razlažu najrasprostranjeni...
Čuvajte zdravlje
Nutricionisti otkrili koja hrana je najgora za probavu
Nijedna od ovih namirnica vam neće štetiti ako ih jedete povremeno i umjereno, ali gastroenterolozi, ljekari koji su specijalizovani za održavanje zdravih crijeva i probavnog trakta, otkrili su koje namirnice treba izbjegavati.
Proteinske...
Savjeti
Kada treba izbjegavati jesti jabuke
Kada je najgore vrijeme jesti jabuku?
Prednosti konzumiranja jabuka
- Jabuke su bogate dijetalnim vlaknima koja vam pomažu da duže ostanete siti i sprečavaju da se prejedate. Takođe vam pomaže da održite zdrav sistem za varenje.
- Bogata...
Ishrana
Hrana koja smanjuje holesterol
Povišene masnoće u krvi (kolesterol i trigliceridi) predstavljaju jedan od glavnih rizičnih čimbenika za razvoj kardiovaskularnih bolesti, no možete ih smanjiti promjenom životnih navika. Uz promjenu ishrane, prestanak pušenja, redovno vjež...
Smanjite krvni pritisak
Isprobajte pet namirnica koje su korisne za zdravlje srca
1. Bobičasto voće
Bobičasto voće poput borovnica, jagoda, grožđa i slično sadrži brojne antioksidanse, a jedan od njih je i antocijanin koji je zaslužan za boju ovog voća.
Antocijanin smanjuje proizvodnju molekula koje usporavaju protok k...
I do 30 puta
Njemački zubni tehničari: Izuzetno bitno steći naviku temeljnog žvakanja hrane
Njemačko udruženje zubnih tehničara ističe da je vrlo važno sažvakati svaki zalogaj hrane i do 30 puta, ako je to moguće, što je navika koja zahtijeva i pažljivo jedenje i samodisciplinu.
Istraživanja su pokazala da duže žvakanje hrane ras...