Prevencija trovanja hranom

Smrtonosne greške: Tri namirnice koje ljeti lako postaju otrovne

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Smrtonosne greške: Tri namirnice koje ljeti lako postaju otrovne
Foto: Pexels

Tokom ljeta, uslijed topline i nepravilnog skladištenja, određene namirnice postaju posebno opasne za konzumaciju zbog stvaranja prirodnih toksina, bakterijskih toksina ili hemijskih spojeva. 

Neke od njih već u malim količinama mogu izazvati ozbiljna trovanja, pogotovo kod djece, starijih osoba i hroničnih bolesnika.

Krompir sa zelenom kožom

Zeleni dijelovi krompira sadrže solanin, prirodni glikoalkaloid koji nastaje kada je krompir izložen svjetlosti ili visokim temperaturama. Solanin uzrokuje gastrointestinalne tegobe, povraćanje, glavobolju, pa i neurološke simptome.

Istraživanje objavljeno u Journal of the Science of Food and Agriculture pokazalo je da termička obrada ne uništava u potpunosti solanin, zbog čega se takav krompir ne treba konzumirati.

Riža koja stoji na sobnoj temperaturi

Kuhana riža ostavljena na sobnoj temperaturi duže od 1–2 sata može razviti Bacillus cereus, bakteriju čiji toksini izazivaju teška trovanja.

Prema izvještaju EFSA (2020), B. cereus je među pet najčešćih uzročnika ljetnih trovanja hranom u EU. Bakterijski toksin je termostabilan, a zagrijavanje riže ne eliminiše opasnost.

Divlje breskve i sjemenke voća

Sjemenke breskve, kajsije i višnje sadrže amigdalin, spoj koji se u tijelu razlaže na cijanid. Iako male količine rijetko uzrokuju trovanje, konzumacija većih količina može biti kobna, posebno kod djece.

Prema Clinical Toxicology (2018), samo 3–5 sjemenki kajsije mogu izazvati simptome trovanja cijanidom kod djeteta.