Hrana koja sabotira štitnjaču i tjera tijelo na debljanje

Štitnjača – mala žlijezda leptirastog oblika smještena u prednjem dijelu vrata, upravlja gotovo svim staničnim procesima u tijelu.
Kad njen rad postane neuravnotežen, posljedice mogu biti duboke: od hroničnog umora, depresije i debljanja, do hormonalnih poremećaja i kardiovaskularnih komplikacija. Međutim, iako genetika i autoimune bolesti imaju ključnu ulogu, sve je više dokaza da određene namirnice mogu biti okidači za disfunkciju štitnjače.
Soja, gluten i prekomjerne količine joda – trojstvo za oprez
"Kod osoba s Hashimotovim tireoiditisom, autoimunom bolešću koja uzrokuje hipotireozu, soja može dodatno usporiti apsorpciju hormona štitnjače", objašnjava dr. Mark Peterson, endokrinolog s klinike Mayo.
Soja sama po sebi ne izaziva bolest, ali kod osjetljivih osoba može pogoršati simptome. Slično vrijedi i za gluten – protein prisutan u pšenici, raži i ječmu.
Studija objavljena u Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism iz 2023. godine ističe snažnu povezanost između celijakije i Hashimotove bolesti, navodeći da čak 10-15% pacijenata s autoimunim poremećajem štitnjače ima neotkrivenu preosjetljivost na gluten.
"Kod takvih pacijenata, isključivanje glutena može rezultirati poboljšanjem nivoa TSH i antitijela", potvrđuje dr. Alessandra Russo, klinička nutricionistica iz Bolnice San Raffaele u Milanu.
Jod – nužan, ali dvosjekli mač
Esencijalan je za sintezu hormona štitnjače, ali pretjerana konzumacija može biti jednako štetna kao i njegov manjak.
"U Aziji, gdje se konzumira velika količina morskih algi, bilježimo porast hipertireoze upravo zbog viška joda“, upozorava prof. Hiroshi Nakamura sa Univerziteta u Tokiju.
Preporučeni dnevni unos joda za odraslu osobu je oko 150 mcg, ali neki suplementi i zdravstveni napici mogu sadržavati i do 500% te vrijednosti, što može izazvati disbalans čak i kod zdravih osoba.
Goitrogeni – neprijatelji ili saveznici?
Goitrogeni su tvari koje mogu ometati sintezu hormona štitnjače tako što inhibiraju unos joda. Nalaze se u povrću iz porodice kupusnjača – brokula, kelj, brokulice, cvjetača. Stručnjaci ističu da njihov negativan uticaj vrijedi uglavnom kod sirove konzumacije u velikim količinama.
"Kuhanjem se goitrogeni gotovo potpuno deaktiviraju", navodi dr. Laura Menichelli, istraživačica nutricionizma sa Univerziteta u Firenci.
"Uravnotežena ishrana, uz kuhanu ili pirjanu verziju tih namirnica, nema štetan uticaj."
Šta preporučuju stručnjaci?
Ishrana pogodna za štitnjaču trebala bi biti bogata selenom, cinkom, omega-3 masnim kiselinama te vitaminima A, D i B kompleksa. Riba, jaja, orasi, avokado, batat i tamnozeleno lisnato povrće ključni su saveznici u održavanju hormonske ravnoteže.
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u svom izvještaju iz 2024. ističe važnost individualiziranog pristupa – ono što jednoj osobi pomaže, drugoj može štetiti. Zato se kod sumnji na disfunkciju štitnjače preporučuje konsultacija s endokrinologom, ali i saradnja s educiranim nutricionistom.