istražujemo

Zubni implantati: Koje su prednosti i koliko koštaju u BiH?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
FOTO: Ilustracija
Zubni implantati postali su popularno rješenje za mnoge ljude koji traže trajnu i pouzdanu zamjenu za izgubljene zube.

Oni koji razmišljaju o zubnim implantatima često traže odgovore na najčešća pitanja o ovoj stomatološkoj metodi, a na neka ćemo pokušati i odgovoriti.

Zubni implantati su titanski vijci koji se hirurški ugrađuju u čeljusnu kost kako bi služili kao zamjena za korijen izgubljenog zuba. Na taj vijak postavlja se krunica koja izgleda i funkcionira kao prirodan zub. Implantati su izuzetno izdržljivi, a uz pravilnu njegu mogu trajati cijeli život, piše lifestyle.ba

Ko je dobar kandidat za zubne implantate?

Idealni kandidati su osobe koje imaju dobru oralnu higijenu i dovoljno kosti u čeljusti za podršku implantatu. Također, bitno je da osoba nema nekontrolirane bolesti, poput dijabetesa ili problema s desnima, koji mogu utjecati na proces cijeljenja.

Šta su prednosti zubnih implantata?

– Implantati su najsličniji prirodnim zubima, pa se nećete osjećati kao da nosite protezu ili most.
– Za razliku od drugih rješenja, poput proteza, implantati su dugoročno rješenje.
– Zubni implantati pomažu u očuvanju kosti, što sprječava daljnje probleme poput opuštanja lica.
– Implantati su čvrsto učvršćeni, pa nema pomicanja ni nelagode kakvu mogu uzrokovati proteze.

Proces ugradnje

Postavljanje zubnih implantata uključuje nekoliko faza. Prvi korak je konzultacija s oralnim kirurgom, koji će procijeniti stanje vaših zuba i kosti. Ako je potrebno, može se provesti postupak nadogradnje kosti kako bi implantat imao čvrstu osnovu. Sam postupak ugradnje obično traje nekoliko mjeseci, jer je potrebno vrijeme da implantat sraste s kosti (proces nazvan osseointegracija).

Oporavak i njega

Nakon ugradnje implantanta, vrlo je važno održavati dobru oralnu higijenu. Redovito pranje zuba, upotreba zubnog konca i odlazak stomatologu ključno su za dugovječnost implantata. Većina pacijenata nakon nekoliko dana vraća se svakodnevnim aktivnostima, iako će možda trebati izbjegavati tvrdu hranu dok se implantat potpuno ne prilagodi.

Cijena zubnih implantata

Cijena implantata može varirati ovisno o broju potrebnih implantata, stanju čeljusne kosti te izboru materijala. Iako su skuplji od proteza ili mostova, dugoročne prednosti često opravdavaju investiciju.

Cijene implantata u Bosni i Hercegovini

Prosječan implantat u Bosni i Hercegovinji – 600 KM
Dentalni implantat Sic – 1200 KM
Dentalni implant Straumann – 1600 KM
Individualizovani CAD CAM abatmen (titanijum, čelik, cirkonijum) – 400 KM
Fabrički abatmen – 250 KM
Kuglice za protezu na implantima – 500 KM
Prečke za protezu na implantima – 500 KM
Abutment – 200 KM
Mini implanti – 600 KM

Zubni implantati su revolucionarno rješenje koje omogućuje povratak osmijeha, funkcionalnosti i samopouzdanja. Ako ste izgubili jedan ili više zuba, konsultacija sa stručnjakom za oralnu kirurgiju mogla bi biti prvi korak prema trajnom rješenju.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba