Zdrava hrana

Brojna su ljekovita svojstva nara

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Ilustracija
Nar (šipak) je voće koje potiče iz područja Bliskog Istoka i Mediterana.

Poznat je po svom sočnom mesu i slatko-kiselom okusu, a koristi se i u tradicionalnoj medicini.

Ljekovite karakteristike nara uključuju:

Antioksidansi: Nar je bogat antioksidansima, posebno polifenolima, koji pomažu u smanjenju upala i štite tijelo od slobodnih radikala.

Zdravlje srca: Redovna konzumacija nara može pomoći u smanjenju krvnog pritiska, poboljšanju lipidnog profila i smanjenju rizika od srčanih bolesti.

Protiv raka: Neka istraživanja sugeriraju da sastojci nara mogu usporiti rast određenih vrsta tumora, posebno raka prostate i dojke.

Poboljšanje probave: Nar može pomoći u poboljšanju probave i smanjenju simptoma probavnih poremećaja.

Podrška imunološkom sistemu: Zbog visokog sadržaja vitamina C, nar može ojačati imunološki sistem.

Zdravlje zuba: Ekstrakt nara može pomoći u sprječavanju bakterijskih infekcija i smanjenju upale desni.

Antibakterijska svojstva: Nar ima prirodna antibakterijska svojstva koja mogu pomoći u borbi protiv raznih infekcija.

Nar se može konzumirati svjež, kao sok ili kao dodatak raznim jelima.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba