bez grižnje savjesti

Desert koji ne deblja: Kolač od čokolade i višanja za zdravlje i uživanje!

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Shutterstock
Ko kaže da ne možete uživati u slatkom desertu, a da pritom ne narušite svoju ishranu?

Ovaj kolač od čokolade i višanja dokaz je da slatkiši mogu biti i zdravi. Uz nekoliko pametnih zamjena, možete se poslužiti kolačem koji će zadovoljiti vašu želju za slatkim, a istovremeno pružiti vašem tijelu vlakna, antioksidanse i vitamine.

Sastojci:

  • Malo maslaca
  • 90 g integralnog pšeničnog brašna
  • 200 g beskalorijskog zaslađivača (ksilitol, eritritol)
  • 75 g nezaslađenog kakaa u prahu
  • 1 kašika praška za pecivo
  • 3/4 kašike soli
  • 65 g konzerviranih višanja (bez šećera)
  • 80 ml vode
  • 5 kašika uljane repice
  • 1 veće jaje (lagano tučeno)
  • 1 veći bjelanjak
  • 40 g tamnih čokoladnih komadića

Za razliku od klasičnih čokoladnih kolača, ovaj recept koristi integralno pšenično brašno, koje je bogato vlaknima i pomaže u održavanju osjećaja sitosti. Umjesto rafiniranog šećera, koristi se beskalorijski zaslađivač poput ksilitola ili eritritola, a višnje, koje su prirodno slatke, dodaju i dozu vitamina C te antioksidansa, čime podržavaju zdravlje vašeg imunološkog sistema. Tamna čokolada, bogata flavonoidima, dodatno jača srce.

Zagrijte rernu na 180°C, pomiješajte sve sastojke, prelijte smjesu u kalup i pecite 25-30 minuta.

Jednostavno, zar ne?

Savršena kombinacija okusa i zdravih sastojaka! Uz ovaj kolač, možete uživati u slatkom okusu bez straha od viška kalorija, a vaše tijelo će biti zahvalno na dodatnim nutrijentima.

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba