S obzirom na to da je visok holesterol jedan od ključnih faktora rizika za srčane bolesti, ovaj problem nije nešto što bi se smjelo ignorisati. Iako postoje lijekovi koji pomažu u snižavanju holesterola, Dr. Lee preporučuje da se prije svega okrenemo prirodnim metodama, među kojima prehrana ima veliku ulogu. Pravilno odabrane namirnice mogu značajno pomoći u smanjenju loših masnoća u krvi, kako ističe portal Very Well Health.
Jedna od namirnica koju Dr. Lee ističe kao vrlo korisnu u borbi protiv visokog kolesterola je ječam. Ječam je bogat beta-glukanom, vrstom topivih vlakana koja se također nalaze u zobenim pahuljicama. Ova vlakna, u kontaktu s vodom u crijevima, stvaraju gelasti sloj koji pomaže u zadržavanju holesterola, sprečavajući njegovu apsorpciju u krvotok.
Osim što pomažu u smanjenju holesterola, vlakna iz ječma imaju i pozitivne učinke na zdravlje crijevne mikroflore (mikrobioma), čime doprinose smanjenju upalnih procesa u tijelu i poboljšanju metabolizma – faktorima koji također pozitivno utječu na zdravlje srca.
Sjajan za snižavanje holesterola
Naučna istraživanja, uključujući jedno provedeno u Japanu, potvrđuju učinkovitost ječma u smanjenju kolesterola. Istraživanje je obuhvatilo 44 pretila muškarca koji su 12 sedmica svakodnevno jeli obrok riže ili ječma.
Grupa koja je jela ječam zabilježila je prosječan pad holesterola od 5%, dok kod druge grupe koja je konzumirala rižu nije bilo promjena u razini holesterola. Ovi rezultati postignuti su bez upotrebe lijekova – samo ječam tokom tri mjeseca.
Osim svojih zdravstvenih prednosti, ječam je i vrlo pristupačna žitarica koja nudi raznovrsnu primjenu. Jedini je njegov "nedostatak" duže vrijeme kuhanja – 40-45 minuta, ali to možete riješiti pripremom unaprijed. Ječam možete dodavati u jutarnje kaše, salate, supe ili variva, čineći ga odličnim sastojkom za raznoliku i zdravu prehranu.