Zdrava hrana

Je li zdravo jesti jaja svaki dan?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Ilustracija / Unsplash
Mnogi od nas jedu jaja svaki dan, posebno za doručak. Ova namirnica jedan je od najpopularnijih i najdostupnijih izvora proteina koji nas drže sitima i podižu našu razinu energije

No, neki tvrde da postoje mogući zdravstveni rizici povezani sa svakodnevnim konzumiranjem jaja. Nutricionistica Kellyann Petrucci navela je faktore koje trebamo uzeti u obzir prije nego što razbijemo jaje za doručak.

Osim mesa i ribe, jaja su također jedan od najboljih izvora proteina. Sadrže nekoliko bitnih spojeva koji doprinose zdravoj prehrani. Posebno vrijedan nutrijent je kolin, koji se može pronaći posebno u žumanjku jajeta.

“Kolin pomaže u izgradnji jakih, elastičnih staničnih membrana, a visok unos kolina može spriječiti depresiju, gubitak pamćenja i tjeskobu”, rekla je Petrucci za Delish. Također navodi da su jaja dobar izvor željeza, cinka te vitamina A, D, B6 i B12.

Petrucci odbacuje tvrdnje o kolesterolu kao zastarjele mitove.

“Kao što se pokazalo, jaja ne utječu značajno na vaš holesterol. A kada utječu, to čine na dobar način”, istaknula je. Dakle, ne moramo nužno brinuti o zdravstvenim rizicima povezanima s jedenjem jaja svaki dan.

Međutim, važno je kako ih jedemo. Kombiniranje jaja s namirnicama sa zasićenim masnoćama, poput slanine i kobasica, može dovesti do zdravstvenih rizika.

Iako ovakva hrana može povećati rizik od srčanih bolesti i drugih zdravstvenih problema, važno je napomenuti da su ti rizici povezani s pretjeranom i redovnom konzumacijom.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba