Deset savjeta

Kako efikasno izbaciti gluten iz ishrane?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Gluten free
Gluten je grupa proteina koja se obično nalazi u žitaricama poput ječma, pšenice, raži i drugih. Većina ljudi može uzimati određenu količinu glutena bez ikakvih zdravstvenih tegoba, ali ljudi s celijakijom mogu razviti neke ozbiljne zdravstvene probleme.

Prekomjerni unos glutena također je štetan za osobe koje su osjetljive na gluten. Rješenje ovog problema je vrlo jednostavno - izbacite gluten iz ishrane!

Počnite provjeravati etikete na hrani dok kupujete

Kada je u pitanju izbacivanje glutena iz ishrane, gledanje etiketa na proizvodima je vjerovatno jedna od najvažnijih stvari koje trebate učiniti. Prije kupovine artikla, provjerite sastojke i sadržaj koji se koriste za pripremu prehrambenih proizvoda koje kupujete. Ova zdrava navika će vam pomoći da shvatite da li jedete zdravu hranu ili ne. Izbjegavanje glutena također će vam postati jednostavnije.

Zamijenite hranu koja sadrži gluten nadomjestcima bez glutena:

Veliki broj kompanija širom svijeta priprema alternativne namirnice bez glutena. I dalje možete uživati u omiljenim namirnicama, a odabirom alternativnih proizvoda osigurat ćete da budu napravljene bez glutena.

Prirodna hrana bez glutena

Trebate znati da brojne prirodne namirnice sadrže dosta glutena, stoga, u prehranu dodajte svježeg voća, povrća, mesa, sira, jaja, ribe itd. Svi ovi proizvodi su prirodno bez glutena, osim ako nisu modificirani ili konzervirani pomoću različitih hemikalija.

Uključite prirodne žitarice u vašu ishranu

Izbjegavanje glutena ne mora nužno značiti potpuno uklanjanje žitarica iz vaše ishrane. Neke žitarice poput kukuruza, heljde i kvinoje prirodno su bez glutena.

Posjetite restorane koji nude hranu bez glutena

Ako ste na dijeti bez glutena, to vas ne mora spriječiti da jedete s prijateljima. Danas neki restorani pripremaju hranu bez glutena za one koji žele izbjegavati gluten.

Nastavite eksperimentisati u kuhinji

Provođenje vremena eksperimentišući u kuhinji nikada ne može biti loša ideja. Možete eksperimentisati s nekoliko recepata kako biste shvatili koje su najprikladnije zamjene uobičajenih namirnica koje sadrže gluten. Odlučivanje o sastojcima je također stvar vašeg izbora, a određeni začini mogu potpuno transformisati ukus jela.

Ne tražite umake koji sadrže gluten

Umaci su mnogima neizostavan dio ishrane. Za zdravu opciju možete napraviti vlastite umake bez glutena koristeći kukuruzno brašno, krompirov škrob i šargarepu.

Dodajte puno orašastih plodova u vašu ishranu

Izbacivanje glutena iz ishrane može uzrokovati i nedostatak hranjivih sastojaka u organizmu, poput kalcijuma, vlakana i cinka. Orašasti plodovi i sjemenke nisu samo prirodno bez glutena, već su i sjajni izvori ovih hranjivih sastojaka. Plodovi poput oraha, badema, lanenih sjemenki, sjemenki makadamije, pistacija i slično, mogu nadoknaditi sve hranjive sastojke koji vam nedostaju.

Izbjegavajte prerađenu hranu

Većina prerađenih namirnica poput kobasica, pekarskih proizvoda, pomfrita i brze hrane, priprema se uz pomoć glutena za poboljšanje teksture i okusa. Ako ste na bezglutenskoj dijeti pokušajte uvijek jesti prirodnu i svježe pripremljenu hranu, umjesto prerađene.

Zapamtite da je hrana bez glutena ukusna

Postoji zabluda da hrana bez glutena nije toliko ukusna kao i ona koja sadrži gluten. To razmišljanje morate promijeniti ako planirate uključiti bezglutenske proizvode u vašu ishranu.

(Cuvajzdravlje.ba)

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba