Zdrav obrok ili skriveni rizik

Kako konzumirati tunjevinu bez ugrožavanja zdravlja?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
FOTO: Shutterstock
Mnogi biraju konzerviranu tunjevinu kao brz i zdrav obrok, vjerujući da je nutritivno bogata. Međutim, postoji nekoliko razloga zbog kojih treba biti oprezan.

Jedna konzerva tunjevine može sadržavati 18.11 mikrograma žive, dok je maksimalni dozvoljeni unos 1.6 mikrograma po kilogramu telesne mase nedeljno. Prekomjerna konzumacija može biti štetna, jer živa oštećuje organe, naročito mozak, što može izazvati probleme sa sluhom, vidom, ponašanjem i koncentracijom.

Takođe, tunjevina sadrži i cink, koji u velikim količinama može doprineti razvoju sindroma propusnih crijeva, što povećava rizik od autoimunih bolesti. Višak cinka može izazvati povraćanje, mučninu, gubitak svijesti i probleme sa metabolizmom, prenosi Krstarica.

Nutricionisti preporučuju da tunjevinu konzumirate u umjerenim količinama – idealno jednu do dvije porcije nedeljno, naročito za trudnice i djecu. Iako ima zdravstvene koristi, poput visokog sadržaja proteina, vitamina D i omega-3 masnih kiselina, važno je pratiti preporučene količine i birati proizvode od pouzdanih proizvođača.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba