Iako su slatke, ne treba ih izbjegavati jer nude mnoge zdravstvene koristi.
Za uživanje u njihovom okusu tokom cijele godine, tu je jednostavan recept za kompot od trešanja koji možete pripremiti kod kuće.
Zanimljivo je da čak i peteljke trešanja imaju zdravstvene prednosti, poput pomoći u sprječavanju kamenca u bubrezima!
Sastojci:
- 2 kg trešanja (mogu i smrznute kad nije sezona)
- 250 g šećera
- 1 l vode
- pola čajne kašike limunske kiseline
Priprema:
1. Operite trešnje, odstranite koštice i stavite ih u sterilizirane staklenke.
2. Pomiješajte vodu i šećer, pa kuhajte dok ne zavrije. Dodajte limunsku kiselinu.
3. Prelijte vruću mješavinu preko trešanja.
4. Zatvorite staklenke, posložite ih u lonac, osigurajte krpama i kuhajte dok voda ne zavrije.
5. Ostavite staklenke da se ohlade, a zatim ih ostavite na hladno mjesto.
Ako želite sačuvati kompot za zimu, nemojte zaboraviti sterilizirati staklenke – to možete uraditi u pećnici, mikrovalnoj, kuhanjem u vodi ili u perilici suđa.
Sada možete uživati u kompotu od trešanja i izvan sezone, a uz to uživate u svim prednostima koje ovo voće pruža!