slatka zimnica

Kompot od trešanja: Sačuvajte ljeto u staklenkama!

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Instagram
Trešnje su prava poslastica koja nas oduševljava svojom slatkoćom i bogatstvom nutrijenata. Osim što su ukusne, bogate su vitaminima C, vlaknima, antioksidansima, a sadrže samo 63 kcal na 100 g.

Iako su slatke, ne treba ih izbjegavati jer nude mnoge zdravstvene koristi.

Za uživanje u njihovom okusu tokom cijele godine, tu je jednostavan recept za kompot od trešanja koji možete pripremiti kod kuće.

Zanimljivo je da čak i peteljke trešanja imaju zdravstvene prednosti, poput pomoći u sprječavanju kamenca u bubrezima!

Sastojci:

  • 2 kg trešanja (mogu i smrznute kad nije sezona)
  • 250 g šećera
  • 1 l vode
  • pola čajne kašike limunske kiseline

Priprema:

1. Operite trešnje, odstranite koštice i stavite ih u sterilizirane staklenke.
2. Pomiješajte vodu i šećer, pa kuhajte dok ne zavrije. Dodajte limunsku kiselinu.
3. Prelijte vruću mješavinu preko trešanja.
4. Zatvorite staklenke, posložite ih u lonac, osigurajte krpama i kuhajte dok voda ne zavrije.
5. Ostavite staklenke da se ohlade, a zatim ih ostavite na hladno mjesto.

Ako želite sačuvati kompot za zimu, nemojte zaboraviti sterilizirati staklenke – to možete uraditi u pećnici, mikrovalnoj, kuhanjem u vodi ili u perilici suđa.

Sada možete uživati u kompotu od trešanja i izvan sezone, a uz to uživate u svim prednostima koje ovo voće pruža!

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba