Pomaže kod problema s probavom

Namirnica od 14 kalorija koju Novak Đoković jede svaki dan

Autor: ČuvajZdravlje.ba
FOTO: Ilustracija
Ovo je namirnica bez koje Novaku ne prođe ni dan. Pomaže kod brojnih tegoba i tijelu daje injekciju zdravlja.

Ne postoji univerzalni lijek za sve, naravno, ali ako postoji jedna hrana koju se zaista isplati jesti svaki dan, to je ovo hranjivo, niskokalorično povrće.
 
Prehrana Novaka Đokovića, čovjeka koji je postigao goleme rezultate u tenisu, godinama je tema svjetskih medija s razlogom.

On nikad nije skrivao svoje tajne pa smo imali priliku saznati sve detalje: što (ne)jede Novak Đoković, kako započinje svoj dan, koji su zdravi sokovi dio njegove svakodnevice, kojima se počasti tek povremeno.
 
Jedan od Novakovih najvažnijih rituala je poznati zeleni sok koji obiluje zdravim sastojcima.
 
'Čarobni napitak' Novaka Đokovića

Budući da je celer dio njegovog smoothieja, teniser također pije sok od celera natašte svaki dan, što je jedna od najboljih odluka koje svako od nas može donijeti za vlastitu prehranu, prenosi story.hr

Što sadrži celer?

Prema FoodData Centralu, platformi Ministarstva poljoprivrede SAD-a, 100 grama celera ima malo kalorija i puno hranjivih tvari.

• 14 kCal, t.j. 57 kJ,
• 95,4 g vode,
• 0,69 g proteina,
• 0,17 ukupne masti,
• 2,97 g ugljikohidrata,
• 1,6 g vlakana,
• 1,34 ukupnih šećera (od toga samo 0,08 g saharoze, 0,4 g glukoze, 0,37 g fruktoze, 0,48 g galaktoze i bez laktoze, maltoze i škroba),
• 3,1 mg vitamina C,
• 260 mg kalija,
• 80 mg natrija,
• 40 mg kalcija,
• 11 mg magnezija,
• 24 mg fosfora...

Dodajte zalihe cinka, željeza, mangana, selena i drugih minerala te vitamine K, A i B6, zdrave spojeve, i jasno vam je zašto je celer važna namirnica u prehrani.

Ko bi trebao jesti celer?

Prema medicinskoj platformi Healthline, otkrivene su mnoge zdravstvene dobrobiti celera.
 
Tako se povezuje s ublažavanjem Hroničnih upala i stanja poput artritisa i osteoporoze (jer ima oko 25 protuupalnih spojeva!), te pomaže osobama koje imaju probavne probleme.

Celer, osim toga, ima nizak glikemijski indeks, što znači da je pogodan za osobe koje imaju dijabetes, inzulinsku rezistenciju ili rizik od obolijevanja od iste, a vrijedi spomenuti da 'alkalizirajući učinak'celera neutralizira djelovanje kisele hrane, piše Glossy.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba