U okviru istraživanja, odrasli srednjih i starijih godina svakodnevno su jeli 57 grama pistacija tokom 12 sedmica.
Rezultat?
Već nakon šest sedmica zabilježeno je povećanje optičke gustine makularnog pigmenta (MPOD), što je važan pokazatelj zdravlja očiju i zaštite mrežnjače.
Povećana gustina MPOD smanjuje rizik od makularne degeneracije - jednog od vodećeg uzroka sljepila kod starijih.
Ključ je u luteinu
Pistacije su jedini orašasti plod koji sadrži mjerljive količine luteina, moćnog antioksidansa. Dr Tami Skot, neuropsihološkinja i glavna autorka studije, ističe da su pistacije "više od zdrave užine" i da redovno uzimanje može da doprinese očuvanju vida.
Odlaže probleme s pamćenjem
Osim što štiti oči, lutein ima pozitivne efekte i na mozak. Dr Elizabet Džonson, koautorka studije, objašnjava da ovaj antioksidans prelazi krvno-moždanu barijeru i pomaže u smanjenju oksidativnog stresa i upala, te pozitivno utiče na rad mozga. Studije povezuju viši nivo luteina s boljom memorijom i bržom obradom informacija, što pistacije čini odličnim izborom za one koji biraju zdravo starenje, poručuju istraživači.
Gdje još ima luteina?
Lutein možete da pronađete i u zelenom lisnatom povrću poput špinata, kelja, brokolija, a prisutan je i u jajima, kukuruzu, papaji, i naranžastom povrću poput mrkve i bundeve, prenosi Kurir.