Istraživanje BHF

Orašasti plodovi - ukusan, ali i zdrav međuobrok za ljude sa visokim holesterolom

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Foto: Ilustracija
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), povišeni holesterol uzrokuje 2,6 miliona smrti godišnje. Visoki holesterol ozbiljan je problem, a ako se ne liječi, može dovesti do nakupljanja masnoće u arterijama, što u konačnici uzrokuje začepljenje arterija.

Također je vodeći faktor rizika za srčani udar, moždani udar i druga ozbiljna medicinska stanja.

Višak holesterola često je uzrokovan određenim životnim navikama, kao što je jedenje previše masne hrane i premalo tjelovježbe. Iako postoje lijekovi koji se mogu uzimati kao pomoć, osobama s visokim holesterolom najčešće se savjetuje da paze šta jedu.

Srećom, postoji ukusan međuobrok za koji zdravstvena tijela kažu da bi mogao biti koristan za ljude koji žele smanjiti holesterol.

Prema istraživanju Britanske fondacije za srce (BHF), jedenje šake orašastih plodova moglo bi doprinijeti ostvarenju ovog cilja. Bogati su nezasićenim mastima i vlaknima te mogu pomoći u snižavanju holesterola.

"Orašasti plodovi dobar su izvor nezasićenih masti, vlakana i drugih hranjivih tvari. Zasitni su i čine ukusnu te praktičnu zamjenu za grickalice poput čokolade, kolača i drugih grickalica, koje su obično bogate zasićenim mastima. Međutim, birajte opcije bez dodane soli ili šećera i jedite male porcije - oko 30 grama", ističe BHF, izvještava Daily Express.

Ovaj savjet podupire i dobrotvorna organizacija Heart UK, koja preporučuje konzumaciju 28 do 30 grama orašastih plodova dnevno.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba