recept

Pohovane jabuke: Brzi desert jesenske arome

Autor: ČuvajZdravlje.ba
FOTO: Ilustracija
Ovo je jedan od onih slatkih specijaliteta kojima se najčešće vraćamo upravo u ovo doba godine, kada se zaželimo jesenskih aroma.

Najbolje će ispasti ako imate kiselkaste jabuke, ali naravno da nema prepreka za pripremu ako imate i one slatke, donosi zadovoljna.hr

Sastojci za pohane jabuke:

3 veće jabuke
2 jaja
20 dag oštrog brašna
2 velike žlice ruma
2 dcl mlijeka
5 dag šećera
prstohvat soli
10 dag škrobnog brašna
1 dcl masnoće po želji prženje.

Priprema pohovanih jabuka:

1. Razmutite dva jaja. Dodajte sol, šećer i rum pa dobro promiješajte. Ubacite oštro brašno i mlijeko pa razradite pjenjačom da dobijete glatku smjesu bez grudica. Smjesa mora biti gušća od one za klasične palačinke tj. otprilike gusta poput smjese kakva se koristi za izradu debelih američkih palačinki.
2. Jabuke ogulite i operite. Ako imate odstranjivač jezgre, s njim izvadite sredinu jabuke i zatim jabuku narežite na ploške debljine pola centimetra. Ako nemate odstranjivač, narežite ih odmah na ploške, a zatim jednostavno nožićem ili minijaturnim kalupom za rezanje keksa odstranite tvrdu sredinu s košticama. Uvaljajte ih u škrobno brašno.
3. U zdjeli ili dubljoj tavi za prženje zagrijte odabranu masnoću na srednje jakoj vatri. Za razliku od klasičnog pohanja gdje nam treba više masnoće, ovdje vam nije potrebna velika količina. Plošku jabuke umačite u smjesu, malo protresite da se ocijedi višak i pažljivo spuštajte u tavu. Pržite kratko sa svake strane dok ploške ne poprime zlatnožutu boju.
4. Stavljajte ih na tanjir obložen kuhinjskim ubrusima kako bi se upio višak masnoće. Prije posluživanja možete po želji posipati šećerom u prahu ili cimetom.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba