Savjeti nutricionistkinje sa Harwarda: Četiri prehrambene navike za dobro zdravlje mozga
Nutricionistička psihijatrica, Uma Naidoo, tvrdi da mnogi ljudi nisu svjesni koliko hrana koju jedemo utječe na naše mentalno blagostanje.
"Hrana koju jedemo dok se probavlja, stupa u interakciju s trilionima mikroba u crijevnom mikrobiomu i razgrađuje se na različite tvari koje zatim vremenom utječu na naše mentalno zdravlje i blagostanje", objasnila je Naidoo za CNBC.
Navela je četiri jednostavne promjene koje možemo napraviti u svojoj prehrani za bolje zdravlje mozga.
1. Povećan unos vlakana
"Prvo trebate povećati unos vlakana u vašoj prehrani", kaže Naidoo. Ističe da je najbolji način za unos vlakana u prehranu dobivanje istih iz hrane biljnog podrijekla.
Ovo su izvori hrane sa visokim udjelom vlakana: Šareno povrće poput zelenog lisnatog povrća, grah i druge mahunarke, sjemenke lana te zdrave cjelovite žitarice.
2. Više polifenola
Naidoo preporučuje konzumiranje šarene hrane koja je bogata polifenolima. Neki od izbora su: mrkva, borovnice, jagode, orašasti plodovi i crne masline.
"Sve su ove namirnice važne jer imaju protuupalna i antioksidativna svojstva", istakla je.
3. Hrana bogata probioticima
Probiotici doprinose zdravim crijevima, a zdrava crijeva su odlična za dobro zdravlje mozga. Više ovih zdravih bakterija možemo dobiti iz fermentirane hrane poput jogurta, kefira i kombuche.
4. Korištenje više bilja i začina
Jedan od najjednostavnijih načina za poboljšanje zdravlja crijeva, koji također može promovisati dobro zdravlje mozga, jest dodavanje više začina i bilja prehrani, kaže Naidoo. "To je nešto što ljudi često zanemaruju", navela je. Za kraj je preporučila nekoliko začina, uključujući kurkumu, origano, peršun, đumbir i češnjak.