konzumirajte 6 sedmica

Sok od brusnice pozitivno djeluje na žensku kožu

Autor: ČuvajZdravlje.ba
FOTO: Ilustracija
Sok na bazi brusnice nudi novi put do glatke, otpornije kože povećanjem elastičnosti i zaštitom od UV oštećenja, pogotovo kod žena starijih od 40 godina, ukazuje nova studija, koja je objavljena u časopisu Nutrients.

Šest sedmica konzumiranja soka od brusnice poboljšalo je elastičnost i glatkoću lica kod svih učesnica, a ovi efekti najizraženiji su bili kod žena od 40 i više godina. Pokazalo se da je sok od brusnice, bogat polifenolima, pozitivno uticao na zdravlje kože, kožne lipide, kožni mikrobiom, upalu i oksidativni stres kod žena, prenosi Gracija.ba

Inače, starenje kože događa se unutrašnjim i vanjskim mehanizmima. Intrinzično starenje rezultat je prirodnog nakupljanja reaktivnih kisikovih vrsta (ROS) tokom vremena, dok ekstrinzično starenje nastaje zbog vanjskih faktora kao što su izlaganje suncu, zagađenje i pušenje. Oba procesa mogu se pripisati oksidativnom stresu, upali i naprednim krajnjim produktima glikacije (AGEs).

Polifenoli brusnice poboljšali su elastičnost kože na licu i podlaktici, s najvećim efektom uočenim kod žena starijih od 40 godina, što ukazuje na snažan potencijal protiv starenja kože. Mikrobiota kože, koja se sastoji od bakterija, gljivica i virusa, ključna je za imunološku funkciju i homeostazu kože. Polifenoli, poznati po svojim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima, proučavani su zbog svojih pozitivnih djelovanja na starenje kože.

Smatra se da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se u potpunosti razumjeli dugoročni učinci napitaka od brusnice bogatih polifenolima na zdravlje kože, lipide i mikrobiom te kako bi se istražili njihovi mehanizmi djelovanja u različitim populacijama.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba