U SAD-u se adolescenti suočavaju sa značajnim nedostatkom hranjivih tvari, ali novo istraživanje naglašava kako jednostavno rješenje – dodavanje jednog jajeta dnevno – može dramatično povećati unos hranjivih tvari i poboljšati zdravlje, posebno za one koji su izloženi riziku od nedostatka hrane.
Dodavanje samo jednog jajeta dnevno pokazalo je značajna poboljšanja u unosu hranjivih tvari, s najvećim prednostima uočenim u nivoima kolina i vitamina D, piše The Journal of Nutrition.
Ohrabrujuće je da konzumacija prvenstveno jela na bazi jaja poboljšava prehrambene rezultate, pri čemu konzumenti pokazuju značajno više nivoe kolina, vitamina B2, vitamina D, selena, luteina + zeaksantina, dokozaheksaenske kiseline i proteina nego njihovi vršnjaci koji izbjegavaju jaja.
Smatra se da ovi rezultati naglašavaju potrebu dostupnosti jaja i slične hrane bogate hranjivim tvarima kako bi se smanjio rašireni rizik od nedostatka hranjivih tvari.