Mentalno zdravlje djece

3. Internacionalni kongres 'THINK ABOUT YOUth' : "Broj samoubistava djece je u porastu"

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Mentalno zdravlje djece je prilično narušeno, a glavni krivci tome su nemogućnost prilagodbe novim tehnologijama, nedavni izvještaji o ratovima, napadima i femicidu, poručeno je na 3. Internacionalnom kongresu dječije i adolescentne psihoterapije "THINK ABOUT YOUth".

Više od 500 stručnjaka iz preko 20 zemalja i različitih disciplina imat će priliku da razmijene ideje i saznati više o najnovijim istraživanjima i metodama koje oblikuju budućnost mentalnog zdravlja.

"Mi smo tu da pokušamo prevenirati problem mentalnog zdravlja kod djece i mladih edukacijom profesionalaca, ne samo psihologa, već i učitelja, odgajatelja i socijalnih radnika", istakla je psihoterapeutkinja Azra Arnautović.

Ovaj prestižni događaj, zakazan za period od 3. do 6. oktobra 2024. godine u Sarajevu, otvara vrata globalnom dijalogu o najvažnijim temama mentalnog zdravlja mladih, a kongres je značajan za sve one koje se bave mentalnim zdravljem djece u državi, ali i regionu i svijetu.

U programu, posebno mjesto zauzimaju Simpozij mladih na temu "Ideje mladih za zdraviju budućnost: Kakav nam svijet treba?" te lansiranje Sarajevske deklaracije za mentalno zdravlje djece i mladih, što dodatno naglašava važnost zajedničke odgovornosti u očuvanju mentalnog zdravlja djece i mladih.

Ovaj Kongres je odraz nade i svijesti o potrebi za promjenama kvalitete komunikacije i odnosa kao preduvjeta za zdrav razvoj, od najranijih faza života, kako na individualnoj, tako i na globalnoj razini.

(Čuvajzdravlje.ba)

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba