mentalno zdravlje

Nagli porast problematične upotrebe društvenih medija među tinejdžerima

Autor: ČuvajZdravlje.ba
FOTO: Ilustracija
Velika međunarodna studija sugeriše da je od pandemije došlo do naglog porasta, kako se naziva "problematičnom" korištenjem društvenih medija među mladima.

Istraživači iz evropskog ogranka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) došli su do ovog zaključka nakon anketiranja gotovo 280.000 djece uzrasta 11, 13 i 15 godina u 44 zemlje.

Studija o zdravstvenom ponašanju djece školskog uzrasta pokazala je da je u prosjeku 11 posto ispitanika koristilo društvene mreže na problematičan način 2022. godine, u poređenju sa sedam posto u 2018.

Autori izvještaja kažu da rezultati "pokreću zabrinutost zbog uticaja digitalne tehnologije na mentalno zdravlje i dobrobit mladih u Evropi".

"Korišćenje problema najčešće je među 13-godišnjacima, vrhunac je u ranoj adolescenciji i veća je vjerovatnoća da će ga prijaviti djevojčice nego dječaci", rekla je međunarodna koordinatorica studije, dr Jo Inchley sa Univerziteta u Glazgovu.

Ona je rekla da je istraživanje otkrilo i koliko vremena mladi provode na internetu.

“U cijeloj studiji otkrili smo da nešto više od trećine adolescenata navodi da su u stalnom onlajn kontaktu sa prijateljima i drugima. To znači da su povezani skoro cijeli dan", dodala je.

Međutim, izvještaj ne zaključuje da je vrijeme provedeno na internetu uvijek štetno. Tinejdžeri koji su česti korisnici društvenih mreža prijavili su jaču podršku vršnjaka i društvene veze.

Za "problematičnu" manjinu utvrđeno je da je korištenje društvenih mreža povezano sa simptomima nalik ovisnosti, koji uključuju zanemarivanje drugih aktivnosti u korist provođenja vremena na društvenim mrežama, upuštanje u rasprave i laganje o tome koliko vremena provode na mreži. i nemogućnost uspostavljanja samokontrole.

Studija također naglašava zabrinutost oko udjela tinejdžera za koje se smatra da su u opasnosti od "problematičnog igranja video igrica", što je češće za dječake nego za djevojčice.

Dr Hans Kluge, regionalni direktor SZO za Evropu, rekao je da rezultati jasno pokazuju da društveni mediji mogu imati i pozitivne i negativne posljedice na mlade ljude.

Rekao je da je potrebno više obrazovanja o digitalnoj pismenosti kako bi se mladima pomoglo da razviju zdrav pristup internetu.

"Jasno je da nam je potrebna hitna i održiva akcija kako bismo pomogli adolescentima da izbjegnu štetnu upotrebu društvenih medija, za koje se pokazalo da dovodi do depresije, maltretiranja, anksioznosti i lošeg akademskog uspjeha", rekao je.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba