Dinja, bogatstvo kalijuma čuva srce

Dinja sadrži izuzetno malo kalorija i masti, a njen plod sadrži 95 odsto vode, 1 procenat bjelančevina, 5,5 odsto šećera, 1 g biljnih vlakana, limunsku kiselinu…
Bogata je vitaminima kao što je karotin, vitamin B i vitamin C, a od minerala sadrži fosfor, kalcijum, magnezijum, kalijum, gvožđe, cink…
Zbog toga je, uz lubenicu, jedan od najboljih izbora za vrele ljetnje dane, ne samo u kriškama, već i kao baza za osvježavajuće sokove, frapee, i kao dodatak egzotičnim i ukusnim brusketima, uz kombinaciju sa nekim slanim namirnicama, poput pršuta.
Postoji više vrsta dinje, a kod nas su najzastupljenije one koje imaju narandžastu ili žutu unutrašnjost, kao i zelena, koja je nešto manja i poznata kao ananas-dinja.

Dinja je zdravija od lubenice
Bogatstvo u količini vitamina C nosi brojne koristi za naše zdravlje, posebno u smislu jačanja imuniteta, a visok nivo kalijuma u dinji važan je za pravilan rad srca.
Dinja sadrži čak tri puta više kalijuma nego lubenica.
Vitamin B pomaže u oslobađanju tijela od toksina, a bakar u regeneraciji kože.
Takođe, sadrži karotenoide – antioksidante koji pomažu u održavanju zdrave funkcije oka, i folate bez kojih nema normalnog razvoja naših ćelija.
U dinji ima i dosta vlakana i fitonutrijenata, a ima i nizak glikemijski indeks.
Za bolji vid i zdravlje očiju
Ako svakodnevno konzumirate dinju, to može da utiče na vaš bolji vid.
Vitamin C, zeaksantin i karotenoidi iz nje poboljšavaju vid i smanjuju rizik od katarakte i makularne degeneracije.
Takođe, ova jedinjenja su važna za zdravu kožu, jačaju naša tkiva u cjelini i podržavaju zdraviju funkciju mozga.

Sprečava dehidrataciju
Zbog visokog sadržaja i vode i elektrolita, dinja dobro uravnotežava njihov međusobni odnos. Zaslužnaje za bolju hidrataciju tijela, što posebno ljeti utiče i na zadržavanje neophodnih eletrolita u organizmu.
Dobro reguliše nivo šećera u krvi
Dinja može da pomogne u pravilnom upravljanju dijabetesom jer ima nizak glikemijski indeks: 4 (četiri).
Nisko glikemijsko opterećenje znači i sprečavanje skoka šećera u krvi, stoga se preporučuje kao redovan dio ishrane osoba sa dijabetesom.
Zdravije srce i bolji pritisak
Sve dinje su prepune kalijuma koji pomaže opuštanju krvnih sudova i snižavanju krvnog pritiska.
Ovo je veoma važno dok traju visoke temperature budući da su srčani bolesnici i osobe sa visokim pritiskom u posebnom riziku.
Sprečava zatvor
Visok nivo dijetalnih vlakana od suštinske je važnosti za normalnu funkciju rada crijeva i bolje digestivno zdravlje u cjelini.
Vlakna naša crijeva čine dovoljno pokretljivim što utiče na bolje pražnjenje i rezultira redovnijom stolicom.
Pojačava i osnažuje imunitet
Kantalupe dinja je bogata fitonutrijentima koji jačaju imunitet i pomažu u borbi protiv brojnih bolesti.
Takođe imaju i antiinflamatorna svojstva, što je značajno u borbi protiv upala. Vitamin A takođe jača imunitet i podstiče proizvodnju bijelih krvnih zrnaca (leukocita).
Podrška u razvoju fetusa i korist u trudnoći
Folat u dinjama jedan je od najvažnijih hranljivih sastojaka koji su tokom trudnoće potrebni budućim mamama. Folati i folna kiselina, pored ostalog, učestvuju i u formiranju posteljice, koja snabdijeva bebu neophodnim nutrijentima.
Takođe, folati su bitni za formiranje crvenih krvnih zrnaca i održavanju cjelokupnog boljeg zdravlje majke i bebe.

Folati štite i od pojave malignih bolesti
Studije su pokazale značajnu ulogu ovih jedinjenja u prevenciji raka, kao i korist kada se daje u ranim fazama raka. Potrebno je još istraživanja kako bi se značajnije potvrdili antikancerogeni potencijali dinje.
Takođe, ima indicija da konzumiranje dinje usporava napredovanje artritisa i smanjuje rizik od pojave astme.
Za ljepšu kožu i protiv opadanja kose
Vitamini i mirerali iz dinje daju značajan doprinos ishrani kože i utiče na mogući gubitak kose, njeguju kožu i štite je od štetnih toksina. Utiču i na bolji rast kose kao i jačanje folikula dlake, uz hidriranje i jačanje kože tjemena.
(Cuvajzdravlje.ba / NN)
Povezani članci
Ovih pet namirnica moramo pojesti isti dan kad ih skuhamo ili otvorimo
Stručnjaci za sigurnost hrane upozoravaju da moramo biti iznimno oprezni s nekom hranom jer bi se mogla pokvariti nakon jednog...
Konzumiranje hrskavije hrane mogla bi biti tajna mršavljenja
Tajna mršavljenja mogla bi biti jednostavna poput odabira hrskavije hrane. Prema nalazima nizozemske studije, jedemo upola sporije kada moramo više...
Adaptacija klinika: Predstavnici Vlade TK i UKC-a Tuzla potpisali ugovore vrijedne 934.000 KM
Vlada Tuzlanskog kantona za opremanje Univerzitetskog kliničkog centra u proteklih godinu dana uložila je više od 20 miliona maraka. Danas...
Epidemiološka situacija u BPK zadovoljavajuća, nema slučajeva gripe i velikog kašlja
Epidemiološka situacija na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde je stabilna – potvrdila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK-a dr....