Različiti faktori krivi

Zašto žene češće pate od ovisnosti o nikotinu nego muškarci?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Zašto žene češće pate od ovisnosti o nikotinu nego muškarci?
Foto: Ilustracija

Razlike između muškaraca i žena u razvoju ovisnosti o nikotinu intrigantna su tema koja privlači pažnju istraživača i zdravstvenih stručnjaka. Iako su pušenje i ovisnost o nikotinu problemi koji pogađaju oba spola, čini se da su žene sklonije bržem razvoju ovisnosti i težim pokušajima prestanka pušenja u usporedbi s muškarcima. Razlozi iza ovih razlika složeni su i uključuju biološke, psihološke i socijalne faktore.

Biološki faktori

Metabolizam: Studije su pokazale da žene brže metaboliziraju nikotin od muškaraca. To znači da će žene imati kraće vrijeme djelovanja nikotina u tijelu, što može rezultirati povećanom žudnjom za pušenjem kako bi održale stabilnu razinu nikotina u krvi.

Hormonalne promjene: Hormonalne razlike između muškaraca i žena također igraju ulogu. Na primjer, estrogen može uticati na osjećaj nagrade i poticanja, što može povećati osjetljivost na nikotin i dopamin, neurotransmiter povezan s ovisnošću.

Psihološki faktori

Stres i emocionalna regulacija: Žene često koriste pušenje kao sredstvo za suočavanje sa stresom i emocionalnim izazovima. Ovo može rezultirati većom sklonosti razvoju ovisnosti o nikotinu kao načinu za ublažavanje stresa.

Socijalni uticaji: Kulturološki i socijalni pritisci mogu imati snažan uticaj na pušenje kod žena. Na primjer, reklame koje ciljaju žene mogu promicati sliku pušenja kao glamurozne ili osnažujuće aktivnosti, što može potaknuti žene da započnu ili nastave pušiti.

Socijalni faktori

Prisutnost drugih pušača u okolini: Žene koje su okružene drugim pušačima, poput partnera, prijatelja ili članova porodice, imaju veću vjerovatnost da će razviti ovisnost o nikotinu.

Prag prepoznavanja problema: Muškarci i žene mogu imati različite pragove prepoznavanja problema s ovisnošću o nikotinu. Žene možda ne prepoznaju simptome ovisnosti ili ne traže pomoć sve dok problem nije postao ozbiljniji.

Prevencija i liječenje

S obzirom na ove razlike, važno je razviti pristupe prevenciji i liječenju ovisnosti o nikotinu koji uzimaju u obzir specifične potrebe žena. To može uključivati ​​programi za smanjenje stresa, podrška za emocionalnu regulaciju, obrazovanje o štetnosti pušenja i promociju zdravijih načina suočavanja sa stresom.