Utiče na zglobove

Artritis kod djece: Razumijevanje, dijagnoza i upravljanje

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Artritis kod djece: Razumijevanje, dijagnoza i upravljanje
Foto: Ilustracija

Artritis, uobičajno poznat kao stanje koje pogađa starije osobe, zapravo može uticati i na najmlađe. Artritis kod djece, poznat i kao juvenilni idiopatski artritis (JIA), predstavlja skupinu autoimunih stanja koja utiču na zglobove i uzrokuju bol, oticanje i ukočenost.

Simptomi artritisa kod djece mogu se razlikovati ovisno o vrsti i stadiju bolesti. Međutim, neki od čestih simptoma uključuju:

Bol i oticanje zglobova: Djeca s artritisom obično imaju bol u zglobovima, koji mogu postati otečeni i topli na dodir.

Ukočenost zglobova: Ukočenost u zglobovima može biti posebno izražena ujutro ili nakon razdoblja mirovanja.

Poteškoće s pokretljivošću: Artritis može otežati normalno kretanje djeteta, što može utjecati na svakodnevne aktivnosti.

Osip i groznica: Neke vrste artritisa kod djece mogu biti popraćene osipom ili periodičnom groznicom.

Umor: Djeca s artritisom često osjećaju umor koji nije povezan s fizičkom aktivnošću.

Dijagnoza

Dijagnoza artritisa kod djece može biti izazovna, s obzirom na različite simptome i moguće varijacije u prezentaciji bolesti. Doktori obično započinju s temeljitim pregledom djeteta, uključujući anamnezu i fizički pregled. Dodatno, mogu se naručiti krvne pretrage, rendgenske snimke ili magnetska rezonanca (MRI) kako bi se potvrdila dijagnoza i isključile druge moguće uzroke simptoma.

Upravljanje artritisom kod djece

Upravljanje artritisom kod djece obično uključuje multidisciplinarni pristup koji kombinuje lijekove, fizikalnu terapiju i prilagođene načine života. Lijekovi poput nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID), steroida ili imunosupresiva mogu pomoći u smanjenju upale i boli. Fizikalna terapija igra ključnu ulogu u očuvanju pokretljivosti zglobova i jačanju mišića. Osim toga, važno je educirati dijete i roditelje o važnosti pravilne prehrane, odgovarajuće fizičke aktivnosti i pravilnog upravljanja simptomima kako bi se osigurao najbolji mogući kvalitet života za dijete s artritisom.