Mogu ukazivati na probleme

Bolovi u leđima kod djece su ozbiljan simptom koji zahtijeva pažnju

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Bolovi u leđima kod djece su ozbiljan simptom koji zahtijeva pažnju
Foto: Ilustracija

Bolovi u leđima kod djece ne smiju se banalizovati jer mogu ukazivati na ozbiljan zdravstveni problem, iako su odrasli često navikli na takve bolove.

Jedan od uobičajenih uzroka bolova u leđima kod djece je nepravilno držanje. Djeca mogu razviti bolove u leđima ako provode puno vremena sjedeći s lošim položajem tijela ili ako ne nose ergonomski ispravne ruksake. Prekomjerna težina ruksaka ili nošenje ruksaka na jednom ramenu također može uzrokovati bolove u leđima. U takvim slučajevima, promjene u navikama držanja i nošenja ruksaka mogu pomoći u smanjenju ili sprječavanju bolova u leđima.

Međutim, ako dijete pati od bolova u leđima koji se čine iznenadnima, intenzivnima ili dugotrajnima, roditelji bi trebali ozbiljno razmotriti mogućnost drugih uzroka. U nekim slučajevima, bolovi u leđima kod djece mogu biti povezani s ozbiljnijim stanjima poput deformacija kralježnice, infekcija ili čak tumora.

Deformacije kralježnice, poput skolioze ili kifoze, mogu uzrokovati bolove u leđima kod djece. Skolioza je stanje u kojem kralježnica djeteta zakrivljuje u stranu, dok je kifoza povećana zakrivljenost gornjeg dijela leđa prema naprijed. Ova stanja mogu biti nasljedna ili se mogu razviti tijekom djetinjstva. Rani tretman može pomoći u sprječavanju napredovanja ovih deformacija i smanjenju bolova.

Infekcije kao što su meningitis ili osteomijelitis također mogu uzrokovati bolove u leđima kod djece. Meningitis je upala membrane koja pokriva mozak i leđnu moždinu, dok je osteomijelitis bakterijska infekcija kosti. Ove infekcije mogu biti ozbiljne i zahtijevaju hitno liječenje antibioticima.

Iako su rijetki, tumori kralježnice ili okolnih tkiva mogu biti uzrok bolova u leđima kod djece. Tumori se mogu razviti u kralježnici ili metastazirati iz drugih dijelova tijela. U svakom slučaju, rani dijagnostički postupci i liječenje mogu poboljšati prognozu.

Roditelji bi trebali obratiti pažnju na znakove upozorenja koji ukazuju na ozbiljnost bolova u leđima kod djece. To uključuje bolove koji se ne poboljšavaju s odmorom, bolove koji se pogoršavaju noću, bolove povezane s neurološkim simptomima poput trnaca ili slabosti u nogama, ili bolove koji ograničavaju aktivnosti djeteta. Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, obratite se pedijatru radi daljnjih pretraga i procjene.