Evo i zašto

Djeca bi trebala izbjegavati konzumaciju energetskih pića

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Djeca bi trebala izbjegavati konzumaciju energetskih pića
Foto: Ilustracija

Promovišu se kao proizvodi za povećanje energije, mentalne jasnoće i koncentracije, ali taj efekt obično traje kratko, nakon čega slijedi brzo opadanje nivoa energije. Važno je napomenuti razliku između energetskih pića, koja sadrže kofein, i bezkofeinskih sportskih i izotoničnih napitaka, koji služe za održavanje hidratacije tokom fizičke aktivnosti.

Glavni zdravstveni rizici povezani s konzumacijom energetskih napitaka proizlaze iz visokog sadržaja kofeina, a posebno zabrinjava kada se kombinuju s alkoholom.

Zajedno s vodom, energetska pića su postala jedan od najbrže rastućih proizvoda u industriji pića. Od 2013. godine, prodaja ovih napitaka godišnje raste za oko 5 postotnih bodova, a samo u 2020. godini globalno tržište energetskih pića dosegnulo je vrijednost od 61 milijardu američkih dolara.

S povećanjem popularnosti energetskih pića, pojavila se i zabrinutost zbog njihovih potencijalno štetnih faktora na zdravlje.

Zdravstveni rizici energetskih pića

Zdravstveni rizici povezani s konzumacijom energetskih napitaka prvenstveno su povezani s njihovim sadržajem kofeina. Predoziranje kofeinom može:

  • povećati broj otkucaja srca (ponekad do palpitacije) i krvni tlak,
  • dovesti do mučnina i povraćanja,
  • uzrokovati izraženu hipokalcemiju,
  • metaboličku acidozu,
  • konvulzije,
  • poremetiti obrasce spavanja ili
  • uzrokovati nemir, tjeskobu ili uznemirenost,
  • a u nekim slučajevima čak i dovesti do smrti.

Djeca mogu biti izložena većem riziku od štetnih učinaka nego odrasli. Osim spomenutih štetnih učinaka kofeina, ne treba zaboraviti ni dugoročne zdravstvene posljedice povezane s prekomjernim unosom šećera kao što su zubni karijes, pretilost i šećerna bolest tipa 2 .

Istraživanja su pokazala da je za djecu i mlade koji konzumiraju energetske napitke manje vjerovatno da će doručkovati prije odlaska u školu, a vjerojatnije da će tokom dana pojesti brzu i nezdravu hranu. Istraživanja također pokazuju da je konzumacija energetskih napitaka povezana s višesatnim gledanjem TV-a ili igranjem videoigara te sa sudjelovanjem u sportskim aktivnostima.

Potrebno je naglasiti kako se konzumacija energetskih pića nikako ne preporučuje tijekom vježbanja jer kombinacija gubitka tekućine zbog znojenja i diuretskog učinka kofeina može dovesti do ozbiljne dehidracije.

Brojni se dokazi u literaturi mogu pronaći u prilog tvrdnji da je konzumacija energetskih napitaka djece i adolescenata snažno i dosljedno povezana s rizičnim ponašanjima kao što su pušenje i korištenje ilegalnih droga, kao i konzumacija alkohola i opijanje, piše Adiva.

Ako se djeca žale da se osjećaju tromo i imaju malo energije, potaknite ih da energiju pokušaju povratiti na zdravije načine – odspavati, ustrajati u higijeni spavanja što podrazumijeva leći svaku večer u isto vrijeme i buditi se ujutro u isto vrijeme te osigurati svakodnevno najmanje 9 sati sna, izaći i prošetati na svježem zraku, otuširati se hladnom vodom, pojesti voće ili popiti napitak koji je zdravija alternativa energetskom piću.