Pomažu u razvoju vještina

Donosimo 5 zabavnih aktivnosti za djecu s ADHD-om

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Donosimo 5 zabavnih aktivnosti za djecu s ADHD-om
Foto: Ilustracija

Djeca s ADHD-om (poremećajem deficita pažnje i hiperaktivnošću) često se suočavaju s izazovima u svakodnevnom životu, ali kroz odgovarajuće aktivnosti mogu razviti ključne vještine i naučiti upravljati svojim simptomima na pozitivan način.

Evo pet zabavnih aktivnosti koje mogu pomoći djeci s ADHD-om u izgradnji vještina:

Sportske aktivnosti

Sportske aktivnosti poput nogometa, košarke, plivanja ili biciklizma odličan su način za smanjenje hiperaktivnosti i usmjeravanje energije. Sudjelovanje u timskim sportovima također može pomoći djeci da nauče surađivati s drugima, razvijajući socijalne vještine i samopouzdanje.

Umjetničke aktivnosti

Crtež, slikanje, gluma ili izrada rukotvorina mogu biti izuzetno terapeutske za djecu s ADHD-om. Ove aktivnosti potiču kreativnost, samoregulaciju i koncentraciju. Dopustite djetetu da izrazi svoje osjećaje kroz umjetnost i podržite ih u njihovim kreativnim nastojanjima.

Muzičke aktivnosti

Sviranje instrumenta, pjevanje ili plesanje su odlični načini za smanjenje stresa i poticanje fokusa kod djece s ADHD-om. Glazba može im pomoći da se opuste i izraze svoje emocije na pozitivan način, dok istovremeno razvijaju motoričke vještine i koordinaciju.

Igre igranja uloga

Igranje uloga može biti zabavan način za djecu s ADHD-om da razvijaju socijalne vještine, empatiju i samopouzdanje. Kroz igru uloga, djeca mogu naučiti kako se nositi s različitim situacijama i rješavati probleme na kreativan način.

Aktivnosti na otvorenom

Boravak na otvorenom, istraživanje prirode i sudjelovanje u aktivnostima poput planinarenja, kampiranja ili vožnje bicikla mogu biti izuzetno korisni za djecu s ADHD-om. Svježi zrak i fizička aktivnost mogu poboljšati raspoloženje, koncentraciju i samopouzdanje, dok prirodno okruženje pruža brojne mogućnosti za istraživanje i učenje.