Nakupljanje tekućine

Hidrocefalus: Uzroci i mogućnosti lječenja

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Hidrocefalus: Uzroci i mogućnosti lječenja
Foto: Ilustracija

Hidrocefalus je medicinski termin koji opisuje stanje u kojem se nakuplja višak cerebrospinalne tekućine (CST) unutar mozga. 

CST je tekućina koja obavija mozak i leđnu moždinu, pružajući im zaštitu i podršku. Normalno se  CST kontinuirano proizvodi i apsorbje, održavajući ravnotežu. Međutim, kod hidrocefalusa dolazi do neravnoteže između proizvodnje i apsorpcije te tekućine, što rezultira nakupljanjem i povećanjem pritiska unutar lobanje.

Uzroci hidrocefalusa

1. Kongenitalni uzroci:

Kongenitalni hidrocefalus: Ovo stanje se javlja kod djece od rođenja, često zbog problema u razvoju ili blokade u sustavu koji apsorbira CST. Primjeri uključuju stenoze akvadukta (suženje kanala koji povezuje ventrikule mozga) ili druge prirođene anomalije.

2. Stečeni uzroci:

Infektivne bolesti: Infekcije poput meningitisa ili encefalitisa mogu oštetiti tkivo mozga ili blokirati protok CST.

Trauma: Ozljede glave ili moždani udarovi mogu izazvati hidrocefalus.

Tumori: Tumori mozga mogu blokirati normalan protok CST.

Krvarenje: Krvarenje u mozgu može uzrokovati hidrocefalus, osobito kod novorođenčadi.

Neurološki poremećaji: Kao što su Arnold-Chiarijev malformacija ili Dandy-Walkerov sindrom.

Simptomi hidrocefalusa

Simptomi hidrocefalusa variraju ovisno o dobi osobe i brzini razvoja stanja. Kod novorođenčadi, mogu se primijetiti simptomi kao što su brzo rastući obujam glave, razdražljivost, slabost mišića, ili problema s hranjenjem i spavanjem. Kod starije djece i odraslih, simptomi mogu uključivati glavobolju, mučninu, povraćanje, problem s ravnotežom, promjene u raspoloženju ili poteškoće s vidom.

Dijagnoza i liječenje

Dijagnoza hidrocefalusa obično uključuje neurološki pregled, neuroimaging kao što su CT ili MRI skeniranje mozga, te mjerenje pritiska CST-a.