Važno je znati

Kako odgojiti djecu da jedu manje slatkiša i budu svjesna svog zdravlja?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Kako odgojiti djecu da jedu manje slatkiša i budu svjesna svog zdravlja?
Foto: Ilustracija

Privlačnost šećera duboko je ukorijenjena u našoj psihologiji i biologiji. Potiče otpuštanje dopamina, koji aktivira centre za zadovoljstvo i nagrađivanje u našem mozgu.

Ova reakcija proizlazi iz naše evolucijske prošlosti u okruženjima u kojima je hrana bila rijetka, što je potaknulo naš mozak da nas nagradi za pronalaženje vrlo ukusne hrane i potaknulo nas da je konzumiramo u izobilju.

Ovaj inherentni sustav nagrađivanja još uvijek djeluje kod modernih ljudi, a otprilike 75 % Amerikanaca pokazuje znakove ovisnosti o šećeru.

Zašto je važno poučavati djecu o štetnosti šećera?

Iako su slatkiši privlačni djeci, ključno je usmjeriti ih prema zdravim granicama u konzumaciji šećera. Ova promjena je bitna iz dva glavna razloga.

Prvo, ljudski organizam ne zahtijeva dodatni šećer u prehrani. Prirodni šećeri prisutni u voću i povrću pružaju nutritivnu vrijednost, dok dodani šećeri nemaju takav učinak. Smjernice prehrane preporučuju izbjegavanje šećera za djecu mlađu od dvije godine, a umjerenu konzumaciju nakon toga.

Drugo, rizici povezani s prekomjernim unosom šećera premašuju trenutno zadovoljstvo koje pruža. Pretilost u djetinjstvu, kardiovaskularne bolesti, dijabetes tipa 2, rak te oslabljeni imunološki sustav predstavljaju ozbiljne zdravstvene prijetnje. Osim toga, sukobi oko slatke hrane mogu otežati roditeljstvo.

Strategije za zaštitu zdravlja djece od šećera

Kako bi zaštitili zdravlje djece, roditelji mogu usvojiti nekoliko strategija:

  • Preispitajte kulturne norme dajući prednost zdravlju nad društvenim očekivanjima u pogledu konzumacije slatkiša.
  • oblikujte vlastite zdrave prehrambene navike koje će djeca oponašati
  • ograničite dostupnost slatkiša kod kuće
  • izbjegavajte “izdizanje” slatkiša iznad druge hrane; odlučite se prvenstveno za zdravije opcije
    učite djecu samodisciplini tako što ćete ih osnažiti da
  • donose informisane odluke
  • potaknite otvorene rasprave o šećeru, njegovim učincima i taktikama medijske manipulacije, odnosno način na koji se slatkiši reklamiraju da budu čim primamljiviji
  • osnažite djecu da prepoznaju marketinške trikove usmjerene na šećer i odupru im se.