Pročitajte savjete

Kako sniziti tjelesnu temperaturu kod bebe?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Kako sniziti tjelesnu temperaturu kod bebe?
Foto: Ilustracija

Većina roditelja će biti zabrinuta kada primijeti da se prvi put povećala temperatura kod njihove bebe, te će žuriti s reakcijom. No, jeste li znali koja se temperatura smatra normalnom? Bez obzira na pažnju koju posvećujete zdravlju djeteta, normalno je da se temperatura povisi u određenom trenutku. Zato, saznajte više o tome kako sniziti temperaturu i kada je potrebno konzultirati se s liječnikom.

Kako ustanoviti temperaturu?

Bitno je znati da se normalan raspon tjelesne temperature kod beba kreće između 36°C i 37°C. Ova vrijednost može varirati ovisno o vremenu mjerenja, vrsti termometra koji koristite te mjestu na tijelu gdje obavljate mjerenje (pazuh, čelo itd.).

Za djecu mlađu od godinu dana preporučuje se rektalno mjerenje temperature, stavljajući uži kraj toplomjera otprilike dva centimetra u anus, obično trajanje mjerenja je dvije do tri minute. Kod starije djece, uži kraj toplomjera stavlja se u središte pazuha, a trajanje mjerenja zavisi o vrsti toplomjera – kod digitalnih traje oko jedne minute, dok kod onih sa živom može trajati i do 10 minuta.

Ako primijetite povišenu temperaturu, preporučuje se prvo pokušati utvrditi uzrok. Ako procijenite da je beba previše utopljena, preporučljivo je raskomotiti je, pričekati neko vrijeme i ponovno izmjeriti temperaturu.

Dodatni savjeti

  •  dajte bebi dovoljnu količinu tečnosti i pratite znake dehidratacije,
  •  dajte bebi hranu ukoliko ima apetit,
  •  redovno provjeravajte bebu i tokom noći,
  •  ne izvodite bebu napolje dok se temperatura ne spusti, odnosno dok beba ne ozdravi,
  •  rashladite bebu tuširanjem mlakom vodom
  •  provjetravajte prostoriju u kojoj beba boravi
  •  ukoliko je beba starija od tri meseca, možete joj dati paracetamol ili brufen, ili čepiće na bazi paracetamola koji se daju rektalno.

Ljekari savjetuju da nikako ne dajete aspirin djeci mlađoj od 12 godina.

Kada bebu odvesti doktoru?

Povišena temperatura kod novorođenčadi i dojenčadi mlađe od tri mjeseca zahtijeva poseban oprez. U takvim situacijama, važno je prvo skinuti dijete, administrirati lijek za snižavanje temperature (paracetamol čepići ili sirup) te mu ponuditi tečnost. Nakon dvadesetak minuta primjene lijeka, preporučuje se kupanje djeteta u vodi ugrijanoj na 37 °C.

Nakon toga, hitno se savjetuje potražiti pomoć pedijatra, jer visoka temperatura kod male dojenčadi može ukazivati na ozbiljne infekcije. Ne preporučuje se odgađanje posjeta liječniku, jer su simptomi težih i potencijalno opasnih infekcija u toj dobi često prikriveni, a bolest se može brzo pogoršati u samo nekoliko sati.

Kod starije djece, ako je temperatura oko 40 °C, preporučuje se da istog dana zatražite pomoć od liječnika, jer to također može ukazivati na ozbiljne bakterijske infekcije.