Evo kako pomoći vašoj bebi

Ljeto i pelenski osip: Kako zaštititi bebinu kožu od vrućine i vlage

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Ljeto i pelenski osip: Kako zaštititi bebinu kožu od vrućine i vlage
Foto: Ilustracija

Ljeto donosi mnoge radosti, ali i izazove za roditelje, posebno kada je riječ o njezi bebine kože. Pelenski osip, čest problem kod dojenčadi, može se pogoršati u toplim i vlažnim uslovima. 

Pelenski osip je iritacija kože koja se javlja zbog kontakta s vlagom, trenjem i iritantima poput urina, stolice i hemikalija iz pelena. Vruće i vlažno vrijeme dodatno pogoršava stanje, jer visoka temperatura i znojenje mogu povećati vlagu u području pelena, stvarajući idealne uslove za razvoj osipa.

Zašto je ljeto problematično?

Povećana vlaga: Vruće ljetne temperature čine da beba više znoji, što povećava vlagu u području pelena. Ovo može uzrokovati iritaciju i osip.

Česta promjena pelena: U ljetnim mjesecima, zbog čestih promjena pelena i većeg broja mokrenja, koža može biti više izložena vlagi i kemikalijama.

Zračenje i sunčeva svjetlost: Ako se pelenski osip već pojavi, izlaganje sunčevoj svjetlosti može pogoršati stanje zbog dodatne iritacije.

Kako spriječiti pelenski osip?

Održavajte suhoću: Redovito mijenjajte pelene, posebno kada su mokre ili prljave. Koristite upijajuće pelene koje pomažu u održavanju suhoće.

Često zračenje: Dajte bebi priliku da se suši bez pelene barem nekoliko puta dnevno. Ovo pomaže koži da se odmori i osuši.

Koristite sredstva za zaštitu: Koristite zaštitne kreme i masti koje stvaraju barijeru između kože i vlage. Potražite proizvode koji su hipoalergeni i bez mirisa kako biste izbjegli dodatne iritacije.

Izbjegavajte korištenje vlažnih maramica s alkoholom ili mirisima jer mogu dodatno iritirati kožu. Umjesto toga, koristite blage, pH neutralne sapune i vodu.

Izaberite pravu odjeću: Odjeća od pamuka omogućava koži da diše i pomaže u smanjenju vlage. Izbjegavajte sintetičke materijale koji mogu zadržavati vlagu i uzrokovati dodatno znojenje.

Kako liječiti pelenski osip?

Ako se pelenski osip ipak pojavi, evo nekoliko savjeta kako da olakšate bebi:

Održavajte područje suhim i čistim: Nježno očistite područje s toplom vodom i blago sredstvo za pranje. Osušite kožu nježno tapkanjem, nikako trljanjem.

Primijenite lijekove: Koristite kreme s cinkovim oksidom ili drugim umirujućim sastojcima koji mogu pomoći u smanjenju iritacije i crvenila.

Izbjegavajte iritanse: Ako koristite proizvode koji mogu biti nadražujući, kao što su neke vrste pelena ili deterdženti, pokušajte ih izbjegavati dok se osip ne povuče.

Posjetite doktora: Ako se stanje pogorša ili ne poboljšava unatoč vašim naporima, posavjetujte se s pedijatrom. Ponekad pelenski osip može biti posljedica bakterijske ili gljivične infekcije koja zahtijeva specifičan tretman.