Problem sa govorom

Mucanje kod djece: Zablude i savjeti za roditelje kako se nositi s poteškoćama u govoru

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Mucanje kod djece: Zablude i savjeti za roditelje kako se nositi s poteškoćama u govoru
Foto: Ilustracija

Mucanje je poteškoća s kojom se mnoga djeca susreću tokom razvoja govora. Roditelji često imaju mnogo pitanja i zablude o tome kako pravilno reagovati na ovu situaciju.

Zabluda 1: "Mucanje će se riješiti samo po sebi."

Mnogi roditelji mogu pomisliti da će mucanje njihovog djeteta nestati samo od sebe s vremenom. Iako je kod neke djece to moguće, kod drugih se mucanje može produbiti i postati trajna poteškoća. Važno je pratiti razvoj govora djeteta i, ako je potrebno, potražiti stručnu pomoć.

Savjet: Potražite stručnu pomoć.

Ako primijetite da se mucanje vašeg djeteta ne poboljšava ili se čini da se pogoršava, obratite se stručnjaku. Logoped može pružiti procjenu i terapiju koja će pomoći vašem djetetu u prevladavanju mucanja.

Zabluda 2: "Treba pritiskati dijete da govori brže."

Neki roditelji mogu imati tendenciju pritiskati svoje dijete da govori brže ili da se izražava jasnije, misleći da će to pomoći u prevladavanju mucanja. Međutim, pritisak može samo pogoršati situaciju i uzrokovati anksioznost kod djeteta.

Savjet: Stvorite podržavajuće okruženje.

Umjesto pritiska, stvorite podržavajuće okruženje u kojem će dijete osjećati sigurno i slobodno izražavati se. Slušajte ga pažljivo, potičite ga na komunikaciju i pohvalite ga za svaki napredak.

Zabluda 3: "Ispravljajte dijete kad muca."

Ispravljanje djeteta kad muca može samo pojačati stres i anksioznost, što može dodatno otežati govor. Također može smanjiti samopouzdanje djeteta i otežati mu da se izrazi.

Savjet: Budite strpljivi i slušajte.

Umjesto ispravljanja, budite strpljivi i slušajte dijete bez prekidanja. Pokažite mu da ga razumijete i da ste tu da ga podržite.

Zabluda 4: "Mucanje je znak niske inteligencije."

Mucanje nema veze s inteligencijom. Djeca koja mucaju često imaju prosječnu ili iznadprosječnu inteligenciju. Mucanje je poteškoća u govornoj produkciji koja može uticati na različite aspekte života djeteta, ali ne odražava njegovu inteligenciju.

Savjet: Fokusirajte se na sposobnosti djeteta.

Umjesto da se fokusirate na mucanje, fokusirajte se na sposobnosti i interese svog djeteta. Podržite ga u razvoju njegovih talenata i vještina te ga ohrabrujte da se izrazi na način koji mu odgovara.