Stručnjaci otkrili

Obilježja kod djece koja mogu dovesti do moždanog udara u zrelosti

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Obilježja kod djece koja mogu dovesti do moždanog udara u zrelosti
Foto: Ilustracija

Rođenje i odrastanje djeteta obično su popraćeni pažljivim posmatranjem roditelja nad njihovim zdravljem i dobrobiti. Ovo temeljno roditeljsko zaduženje ne samo da ima trenutni uticaj na dječije zdravlje već može imati i dugoročne posljedice u odrasloj dobi.

Prema izvještaju CTV-a, najnovije istraživanje identifikovalo je nekoliko potencijalno opasnih faktora u djetinjstvu koji mogu povećati rizik od moždanog udara u zreloj dobi. Ovo istraživanje, objavljeno u časopisu New England Journal of Medicine, pratilo je više od 38.000 sudionika tokom pet decenija, predstavljajući najveće svjetsko istraživanje ove vrste. Faktori rizika koji su pronađeni povezani su s većim rizikom od moždanog i srčanog udara, uključujući krvni pritisak, nivo holesterola, indeks tjelesne mase, prisutnost triglicerida te izloženost pušenju tokom djetinjstva.

Djeca koja se suočavaju s jednim ili više ovih izazova mogu biti podložna većem riziku i može zahtijevati redovni nadzor od strane doktora.

Terence Dwyer, glavni autor istraživanja, izrazio je da mnogi naučnici izbjegavaju provođenje ovakvih istraživanja zbog dugotrajnosti.

"Praćenje djece do punoljetnosti zahtijeva puno vremena, a malo ko se upušta u taj naporan zadatak", naglasio je. Ipak, prepoznali su važnost takvog istraživanja za ljudsko zdravlje.

Za provedbu istraživanja, pratili su sve učesnike koji su u odrasloj dobi doživjeli kardiovaskularne probleme. Od 319 učesnika koji su završili smrću, njih 779 preživjelo je.

Analizirali su navike iz djetinjstva kako bi identificirali zajedničke karakteristike. Zaključili su da što više rizičnih čimbenika dijete ima, to je veći rizik. Stoga je ključno da medicinski stručnjaci i roditelji pažljivo prate mlade s ovim rizičnim čimbenicima kako bi pravovremeno poduzeli odgovarajuće mjere.