Oprez

Određene hemikalije prisutne u vlažnim maramicama mogu izazvati iritaciju kože

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Određene hemikalije prisutne u vlažnim maramicama mogu izazvati iritaciju kože
Foto : Ilustracija

Nedavno istraživanje otkrilo je da konzervans koji se koristi u mnogim markama vlažnih maramica za bebe može izazvati ozbiljne osipe.

Vlažne maramice su postale nezamijenjiv proizvod za brisanje mališana, a sve više ih koriste za čišćenje ruku i lica.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Pediatrics, konzervans po imenu metilsotiazolinon, prisutan u mnogim brendovima vlažnih maramica, uključujući one koje se reklamiraju kao hipoalergijske, može izazvati ozbiljne osipe.

Doktorica Mary Wu Chang i Radhika Nakrani proučavale su slučajeve šestoro dece u dobi od tri do osam godina, koja su patila od osipa koji nisu nestajali nakon uobičajnih tretmana poput krema, antibiotika i steroida.

Nakon što su primjetile osipe na rukama, licu i stražnjici, Chang je pitala roditelje koriste li vlažne maramice, na što su svi potvrdno odgovorili.

Testiranjem je utvrđeno da su djeca alergična na pomenutu hemikaliju, a osipi su se povukli nakon prestanka korištenja maramica.

"Ovaj konzervans nije nov, ali se koristio u kombinaciji s drugim hemikalijama mnogo godina. Kako bi se smanjile alergijske reakcije, sada se koristi sam, ali u većoj koncentraciji, a ljudi i na to razvijaju alergije", objasnila je Chang za HealthDay.

Stoga, obavezno pregledajte sastojke navedene na ambalaži vlažnih maramica koje kupujete i izbjegavajte proizvode koji sadrže ovu hemikaliju.