Pitanje svih roditelja

Pet načina za jačanje imuniteta kod djece

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Pet načina za jačanje imuniteta kod djece
Dječije zdravlje

Mnogi roditelji pitaju se kako da ojačaju imunitet svom djetetu. Ponekad je slab imunitet uzrokovan nedostatkom vitamina poput vitamina D čiji nedostatak može uzrokovati i rahitis.

Poznato je da su neka djeca sklonija razbolijevanju od prehlade i sličnih bolesti. Iako je virusna prehlada blaga bolest, remeti svakodnevni život, posebno ako dijete mora ostati kod kuće i propustiti školu.

Donosimo 5 savjeta za jačanje imuniteta kod djece!

Djetetov imunitet osjetljiv je na vanjske promjene kao i kod odraslih ljudi. Postoji nekoliko razloga koji mogu uzrokovati oslabljivanje djetetovog imuniteta, primjerice:

Stres i anksioznost – iako se često ne računa na ovo, i djeca mogu biti pod stresom zbog škole, velikih promjena u njihovom životu i sličnih razloga. Stres može uzrokovati pad imuniteta i pojavu bolesti poput celijakije i atopijskog dermatitisa.

Nedovoljno sna – djeci je potrebno više sna od odrasle osobe, a količina sna se mijenja ovisno o starosti djeteta

Konzumiranje previše šećera i aditiva, a manjak važnih nutrijenata u prehrani

Ako se dijete često razbolijeva unatoč zdravom načinu života, moguće je da je u pitanju drugi razlog te se u tom slučaju potrebno konzultirati s liječnikom.

U nastavku pet razloga za jačanje imuniteta kod djece:

Roditelji često traže najbolje proizvode za podizanje imuniteta pri čemu se često misli na pripravke poput sirupa za imunitet za djecu.

Generalno, za jačanje imuniteta prirodnim putem umjesto suplemenata i sirupa koji sadrže dodatne vitamine i nutrijente savjetuje se zdrava i balansirana prehrana koja sadrži sve potrebne nutrijente i vitamine. Često problem je unošenje vitamina D.

Unošenje vitamina D preko hrane bogatom njime (hrane poput lososa) može zadovoljiti dio potreba za vitaminom D. Ako u prehrani vašeg djeteta kronično nedostaje vitamina D, suplementiranje bi moglo imati više smisla, posebice ako živite na području koje ne dobiva puno sunca tijekom godine. Također, suplementiranje vitamina se može preporučiti i u slučaju ako je dijete izuzetno izbirljivo oko hrane.

Što se tiče dojenčadi, ona sve potrebne nutrijente dobiva dojenjem, posebice u prvim tjednima preko kolostruma koji sadrži protutijela koja djetetu pružaju imunološku zaštitu. Iz tog je razloga s dojenjem potrebno početi što ranije.

Kretanje i tjelesna aktivnost poželjna je ne samo za odrasle osobe već i za djecu. Tjelesna aktivnost pospješuje cirkulaciju krvi i limfe koji sadrže bijele krvne stanice i druge stanice važne za borbu tijela protiv bolesti.

Tjelesna aktivnost nije poželjna samo zbog podizanja imuniteta već i zbog povećanog dotoka kisika u mozak što je poželjno za kognitivne sposobnosti poput pamćenja i zaključivanja, ali i zbog bolje kvalitete sna, lakšeg nošenja sa stresom i poboljšanog učenja.

Kao što je već ranije rečeno, djeci je potrebno više sna nego odraslim osobama. Količina sna koja je idealna za dijete mijenja se sa starošću djeteta.

Primjerice, bebe većinu dana mogu provesti spavajući. Kod male djece (od 1-3 godine) idealna količina može se kretati do 11 do 14 sati sna. Kod predškolaca govori se o 10 do 13 sati sna, a kod školaraca od 9-12 sati. Tinejdžerima je potrebno od 8 do 10 sati sna.

San je izuzetno bitan faktor u pravilnom razvoju mozga djeteta. Iako zaključci istraživanja poveznice između dovoljno sna i imuniteta kod djece još nisu konzistentni, postoje ograničeni dokazi da dovoljno sna pozitivno utječe na jačanje imuniteta.

Iako je određeno izlaganje mikroorganizmima poželjno jer „trenira“ imunološki sustav vašeg djeteta, osnovna higijena kao što je pravilno pranje ruku je i dalje obavezna mjera u zaštiti vlastitog zdravlja. Djecu je poželjno od najranije dobi učiti važnosti pranja ruku kako bi stekli dobre higijenske navike.