Korisni savjeti

Pet stvari koje možete napraviti ako vaše dijete često ima noćne more

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Pet stvari koje možete napraviti ako vaše dijete često ima noćne more
Ilustracija

Baš kao i kod odraslih, i kod djece su noćne more česta pojava.

Razna istraživanja pokazala su da se gotovo 50% djece susreće s noćnim morama. Da se one ne bi ponavljale i postale učestale, stručnjaci savjetuju roditeljima da poduzmu određene korake kako bi pomogli svojoj djeci.

Ako vaše dijete ima noćne more i dolazi vam uplakano usred noći, svakako pokušajte s ovim savjetima stručnjaka.

1. Otvoreno razgovarajte s djetetom

Noćne more su svima uznemirujuće, posebno djeci. Zato ih je potrebno uvjeriti da su u svom krevetu sigurni i da ono što su iskusili nije stvarnost. Porazgovarajte s njima u tihom i mirnom okruženju, pitajte što su sanjali i pomozite im procesuirati tu moru. Recite im da je u redu ponekad biti uplašen te podsjetite na to da ste vi tu da ih zaštitite i utješite.

2. Pomozite djetetu da se suoči sa svojim strahovima

Umjesto da svoju djecu samo štitite od njihovih noćnih mora, naučite ih kako da očvrsnu. To možete učiniti tako da svom djetetu pomognete da se suoči sa svojim strahovima iz okoline. Na primjer, vaše dijete noću se boji lutke čije oči sjaje u mraku. Dopustite svom mališanu da gleda lutku usred bijela dana i prije spavanja. Tako će shvatiti da je to samo lutka i da nije ništa strašno. Također, možete im dopustiti da drže igračku s ugašenim svjetlima dok ste još u sobi kako biste im pravili društvo. Umirite dijete ohrabrujućim riječima kako bi znalo da ga lutka neće povrijediti.

3. Uklonite ono čega se vaše dijete boji

Ponekad uzrok noćnih mora vašeg djeteta može biti nešto s čime se susrelo u stvarnom životu. Ako je to slučaj i uspijete odgonetnuti čega se boji, najbolje je držati distancu između djeteta i izvora njegovih strahova. To može biti nešto što su vidjeli, poput scene iz strašnog filma, ili osobe iz njihove okoline koja im je neugodna.

4. Pretvorite negativna sjećanja u pozitivna

Koliko god željeli zaštititi svoje dijete od svih strašnih stvari na planetu Zemlji, to nije moguće. Ono što je moguće jest pretvoriti negativna sjećanja vašeg djeteta u pozitivna. Primjerice, vaše dijete gledalo je film s puno strašnih čudovišta i sada ne može zaspati. Ono što uvijek pomaže jest objasniti djeci da čudovišta nisu stvarna. Ako im je i dalje teško spavati noću samima, pomozite im da smisle smiješnu pjesmu ili rimu kako bi se osjećali hrabrijima i jačima od čudovišta. Pobrinite se da ova pjesma ima sretan kraj kako se vaše dijete više ne bi bojalo.

5. Napravite pozitivnu atmosferu prije spavanja

Kada je vaše dijete opušteno, lakše će zaspati. Kako biste mu pomogli da se smiri i smjesti za noć, eliminirajte sve bučne smetnje, jaka svjetla ili uzbudljive igre te aktivnosti koje bi vaše dijete mogle razbuditi prije spavanja. Uklonite te smetnje barem pola sata prije nego što vaše dijete započne svoju rutinu odlaska na spavanje. Pokušajte pustiti umirujuću muziku, čitati sretnu knjigu ili zajedno slušati neke audiosnimke meditacije za spavanje. Ove aktivnosti omogućit će vašem djetetu da opusti svoj um i tijelo prije odlaska u krevet, prenosi Index.