Zarazna bolest

Rotavirus: Evo šta trebate znati

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Rotavirus: Evo šta trebate znati
Foto: Ilustracija

Rotavirus je jedan od najčešćih uzročnika proljeva kod djece širom svijeta, posebno tokom ljetnih mjeseci. Ova zarazna bolest može biti ozbiljna, ali s pravilnim tretmanom i prevencijom moguće je smanjiti rizik od komplikacija.

Uzroci rotavirusa

Rotavirus je virus koji se prenosi fekalno-oralnim putem, što znači da se može proširiti kroz kontakt s kontaminiranom hranom, vodom ili površinama. Dijete može postati zaraženo i ako dođe u kontakt s osobom koja je zaražena ili kroz kapljice koje se šire zrakom nakon kašljanja ili kihanja.

Simptomi rotavirusa

Glavni simptom rotavirusne infekcije je proljev, koji može biti težak i izazvati dehidraciju. Ostali simptomi uključuju:

  • Povraćanje
  • Temperatura
  • Bolovi u trbuhu
  • Gubitak apetita

Simptomi se obično javljaju 1 do 3 dana nakon izlaganja virusu i mogu trajati od nekoliko dana do nekoliko sedmica.

Liječenje rotavirusa

Liječenje rotavirusa obično uključuje terapiju za ublažavanje simptoma i sprečavanje dehidracije.

Evo nekoliko koraka koje možete poduzeti:

Pijenje puno tekućine: Važno je nadoknaditi tekućinu koju dijete gubi kroz proljev i povraćanje. Elektrolitne otopine mogu biti posebno korisne za nadoknadu izgubljenih soli i minerala.

Hrana: Neka dijete jede lagane, blage namirnice kao što su pire od banane, riža, jabuke ili tost.

Odmor: Osigurajte djetetu dovoljno odmora kako bi se oporavilo od infekcije.

U težim slučajevima ili kod djece s većim rizikom od dehidracije, može biti potrebna bolnička njega i intravenozna tekućina.

Prevencija rotavirusa

Najbolji način zaštite od rotavirusa je vakcina. Vakcina protiv rotavirusa obično se daje u nekoliko doza tokom prvih nekoliko mjeseci života djeteta. Osim toga, važno je održavati dobru higijenu, redovno prati ruke, posebno prije jela i nakon korištenja WC-a.