Evo šta trebate znati

Savjeti za korištenje eteričnih ulja za bebe: Mnoge prednosti, ali budite na oprezu

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Savjeti za korištenje eteričnih ulja za bebe: Mnoge prednosti, ali budite na oprezu
Foto: Ilustracija

Eterična ulja mogu biti korisna za bebe, pomažući u umirivanju, poboljšanju sna i odbijanju insekata. Međutim, važno je znati koja ulja koristiti i kako ih primjenjivati. Evo nekoliko ključnih informacija o najčešće korištenim eteričnim uljima za bebe:

1. Eterično ulje kamilice

Pomaže u smanjenju kolika i poboljšava san. Idealan je za umirujuće masaže ili u difuzoru.

2. Eterično ulje lavande

Poznato je po svojim umirujućim svojstvima i može pomoći kod nesanice i kolika. Također, odbija insekte. Nanesite nekoliko kapi na tkaninu u blizini bebe ili koristite difuzor.

3. Eterično ulje eukaliptusa

Pomaže u pročišćavanju disajnih puteva i ublažavanju simptoma prehlade. Koristite samo eukaliptus radiata i izbjegavajte primjenu na bebama mlađim od dvije godine.

4. Eterično ulje čajevca

Ima dezinfekcijska svojstva i pomaže u borbi protiv mikroorganizama. Razrijedite ga s baznim uljem i nanesite na pelenu, no izbjegavajte upotrebu na bebama mlađim od 6 mjeseci.

5. Eterično ulje mandarine

Smiruje i poboljšava san, a ima blaži miris od lavande. Koristite ga u difuzoru ili na tkanini.

Eterična ulja su vrlo koncentrisana i mogu izazvati iritacije, stoga ih uvijek treba razrijediti u baznom ulju poput kokosovog ili bademovog. Preporučuje se korištenje u difuzorima i izbjegavanje direktne primjene na kožu bebe. Ulja ne smiju biti sintetička i uvijek treba provjeriti sastojke i kupovati iz provjerenih izvora.