Nije zdravo

Šest namirnica koje djeca ne bi trebala često jesti

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Šest namirnica koje djeca ne bi trebala često jesti
Foto: Ilustracija

Kada je riječ o prehrani djece, važno je osigurati uravnotežene obroke koji podržavaju njihov rast i razvoj. Iako djeca ponekad uživaju u raznim poslasticama, postoje određene namirnice koje bi trebalo izbjegavati ili ograničiti u njihovoj prehrani. Ovdje je popis šest namirnica koje djeca ne bi smjela često jesti.

1. Slatkiši i bomboni

Slatkiši i bomboni su bogati šećerom, što može dovesti do problema sa zubima, poput karijesa, te doprinijeti debljanju i razvoju dijabetesa. Prekomjeran unos šećera također može izazvati hiperaktivnost i promjene u raspoloženju kod djece. Umjesto toga, ponudite im voće ili domaće deserte s manje šećera.

2. Gazirana pića

Gazirana pića su puna šećera i umjetnih sastojaka. Osim što mogu uzrokovati probleme sa zubima, također mogu negativno utjecati na zdravlje kostiju zbog visokog sadržaja fosfora koji može smanjiti apsorpciju kalcija. Voda, prirodni voćni sokovi i biljni čajevi mnogo su bolji izbor.

3. Brza hrana

Brza hrana poput hamburgera, pomfrita i pizze često je visoko kalorična i sadrži puno nezdravih masti, soli i šećera. Redovita konzumacija brze hrane može dovesti do pretilosti, visokog krvnog tlaka i drugih zdravstvenih problema. Pokušajte pripremiti zdravije verzije ovih obroka kod kuće koristeći svježe sastojke.

4. Prerađeno meso

Prerađeno meso, poput hrenovki, kobasica i suhomesnatih proizvoda, često sadrži visok udio soli, masti i konzervansa. Pretjerana konzumacija ovih proizvoda može povećati rizik od srčanih bolesti i drugih zdravstvenih problema. Bolje je uključiti svježe meso, ribe i biljke bogate proteinima u dječju prehranu.

5. Grickalice

Čips, krekeri i druge prerađene grickalice često su bogate soli, nezdravim mastima i kalorijama, a siromašne hranjivim tvarima. Ove namirnice mogu doprinijeti pretilosti i nedostatku važnih nutrijenata. Umjesto toga, ponudite djeci orašaste plodove, sjemenke, svježe voće ili povrće kao zdrave grickalice.

6. Pekarski proizvodi

Krafne, peciva i kolači često su puni šećera, rafiniranog brašna i nezdravih masti. Prekomjerna konzumacija ovih proizvoda može dovesti do debljanja i problema sa zubima. Zamijenite ih zdravijim opcijama kao što su domaći kolači s integralnim brašnom i manje šećera.