Evo na šta može ukazivati

Treba li nas zabrinuti hrkanje djece?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Treba li nas zabrinuti hrkanje djece?
Foto: Ilustracija

Hrkanje kod djece može biti izvor zabrinutosti za roditelje, posebno ako je učestalo ili praćeno drugim simptomima. Iako je povremeno hrkanje često bezopasno i može biti uzrokovano prehladom ili privremenim problemima, postoje situacije u kojima bi trebalo potražiti savjet od stručnjaka.

Mnoga djeca povremeno hrču, posebno kada imaju prehladu ili su umorni. Ovo kratkotrajno hrkanje obično nije razlog za zabrinutost i ne zahtijeva posebne medicinske intervencije. Osim toga, hrkanje se može javljati tokom faze brzih očiju (REM) sna, kada su mišići opušteni, što može biti normalno.

Kada je hrkanje zabrinjavajuće?

Učestalo hrkanje

Ako dijete redovno hrče, posebno ako hrkanje traje duže od šest mjeseci ili se događa većinu noći, to može biti znak problema s disanjem tokom spavanja.

Pauze u disanju

Ako primijetite da dijete ima pauze u disanju dok hrče ili ako se čini da diše s teškoćama ili nepravilno tokom spavanja, to može ukazivati ​​na poremećaj spavanja poput opstruktivne apneje u snu.

Ostali simptomi

Pored hrkanja, drugi simptomi kao što su često buđenje noću, noćno znojenje, nemirni san, suha usta ili nos, poteškoće s koncentracijom ili ponašanjem tokom dana mogu ukazivati ​​na potencijalne probleme s disanjem za vrijeme spavanja.

Mogući uzroci hrkanja kod djece

Hrkanje kod djece može biti uzrokovano različitim faktorima:

Povećane tonzile i adenoidi

Povećane tonzile i adenoidi često su uzrok opstruktivne apneje u snu kod djece.

Anatomske sprecifičnosti

Nepravilnosti u nosnoj šupljini ili grlu mogu uzrokovati blokade i otežati disanje tokom sna.

Prehlada ili alergije

Privremeni uzroci kao što su prehlada ili alergijske reakcije mogu uzrokovati privremeno hrkanje.

Ako ste zabrinuti zbog hrkanja vašeg djeteta, razmislite o savjetovanju s pedijatrom ili specijalistom za spavanje. Doktor može preporučiti daljnju evaluaciju ako postoji sumnja na ozbiljniji poremećaj spavanja kao što je opstruktivna apneja u snu. Dijagnostički postupci mogu uključivati ​​noćno praćenje spavanja (polisomnografija) ili pregled nosne i grkljanske strukture.