Ključne u očuvanju mozga

Unaprijeđenje školskog uspjeha pomoću omega-3 masnih kiselina

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Unaprijeđenje školskog uspjeha pomoću omega-3 masnih kiselina
Foto: Ilustracija

Omega-3 masne kiseline su ključne za očuvanje zdravlja mozga, a prema istraživanjima, osim ostalih benefita, mogu poboljšati kvalitetu sna, povećati nivo koncentracije te doprinijeti boljim školskim rezultatima.

Omega-3 masne kiseline su ključne za zdrav rast i razvoj djece te općenito smatraju se sigurnim. Iako je najbolji izvor omega-3 masnih kiselina masna riba, poput lososa i skuše, biljni izvori kao što su sjemenke lana također pružaju ove važne kiseline.

Ako djeca izbjegavaju ribu ili imaju izbirljiv apetit, roditelji razmišljaju o dodacima prehrani s omega-3 masnim kiselinama kako bi osigurali potrebne nutrijente. Ova strategija može imati potencijalne koristi za poboljšanje učenja, koncentracije te postizanje boljih rezultata u školi, sugeriše medicinski portal Medical News Today.

Omega-3 masne kiseline su ključne za optimalan rast i razvoj djece, posebice tijekom faza intenzivnog rasta mozga u prve dvije godine života te u djetinjstvu i adolescenciji. DHA, posebna vrsta omega-3 masnih kiselina, igra ključnu ulogu u zdravom razvoju djeteta, uključujući rast mozga i mrežnice, te utječe na težinu i zdravlje novorođenčadi.

Naučni dokazi sugerišu niz koristi konzumacije omega-3 masnih kiselina za djecu.

Podrška razvoju dojenčadi

Konzumacija najmanje 200 grama morskih plodova tjedno tokom trudnoće i dojenja može poboljšati zdravstvene ishode dojenčadi. DHA pomaže u razvoju djetetovog mozga i očiju, te pridonosi zdravom rastu i težini pri rođenju.

Poboljšanje simptoma ADHD-a

Dodaci omega-3 mogu rezultirati blagim, ali značajnim smanjenjem simptoma poremećaja pažnje i hiperaktivnosti (ADHD). Ovi suplementi mogu utjecati na moždane procese i poboljšati oporbeno ponašanje.

Smanjenje rizika od alergija

Redovna konzumacija ribe u djetinjstvu može smanjiti rizik od alergija, poput alergijskog rinitisa i ekcema do dobi od 12 godina.

Poboljšanje sna i uspjeha u školi

Omega-3 masne kiseline su ključne za zdravlje mozga, a studije povezuju njihovu konzumaciju s boljim snom kod djece. Djeca s većom razinom DHA u plazmi pokazala su bolje rezultate u školi, sugerirajući da omega-3 može poboljšati kognitivni razvoj i akademske rezultate.

Uz to, omega-3 masne kiseline su nužne za opći rast i razvoj djece, a mogu se unositi kroz raznoliku prehranu koja uključuje ribu, orašaste plodove, sjemenke lana i dodatke prehrani.