Evo šta treba znati

Uticaj sunčeve svjetlosti na širenje virusa vodenih kozica

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Uticaj sunčeve svjetlosti na širenje virusa vodenih kozica
Foto: Ilustracija

Vodene kozice su infekcija koja uzrokuje kožni osip nalik na mjehuriće koji svrbe. Uzrokuje ga virus koji se zove Varicella zoster. Vodene kozice su vrlo zarazne. Djeca su najosjetljivija na dobivanje vodenih kozica, iako ih mogu dobiti i odrasli.

Odrasli koji dobiju vodene kozice mogu imati opasniji oblik bolesti, stoga je bolje preboljeti vodene kozice u djetinjstvu.
 
Kada su u pitanju vodene kozice, sunce je jedan od faktora na koji trebate obratiti pažnju.

Koja su tri stadija vodenih kozica?

stadij 1 je crveni i kvrgavi osip koji može trajati nekoliko dana.

stadij 2 je osip s mjehurićima ispunjen tekućinom; mjehurići se otvore nakon otprilike 1 – 2 dana

stadij 3 je kada mjehurići prijeđu u kraste; ova faza također traje nekoliko dana.

Iako osip prolazi kroz tri faze, mogu biti prisutne sve tri vrste osipa u isto vrijeme. To znači da neke ranice mogu nastati dok se druge već otvaraju. Cijeli osip može trajati i do 10 dana.

Vodene kozice i sunce

Kada su u pitanju vodene kozice, izlaganje suncu treba izbjegavati tijekom infekcije i u kratkom periodu nakon bolesti jer je koža osjetljivija na opekline. Pretjerano izlaganje suncu može povećati rizik od ožiljaka i opeklina na koži koja je već ionako zahvaćena promjenama poput ljuski i ranica.

Na mjestima gdje je počelo zacjeljivanje kože nalazi se osjetljiva i nova koža koja je ranjivija na sunce od zrele kože. Pretjerano izlaganje može usporiti i zaustaviti taj proces (vodene kozice – sunce i more).

Toplina i znojenje (često uzrokovano provođenjem previše vremena na suncu) pojačat će svrbež vodenih kozica, što dodatno može oštetiti kožu. Stavljanje hladnih, mokrih krpa na zahvaćena područja trebalo bi donijeti malo olakšanja.

Vodene kozice i izlazak van

Jedno istraživanje iz Londona otkrilo je podatke koji tvrde da izlaganje sunčevoj svjetlosti može spriječiti širenje vodenih kozica.

Tim Univerziteta u Londonu otkrio je da su vodene kozice rjeđe u regijama s visokim razinama UV zračenja. Sunčeva svjetlost može inaktivirati viruse na koži, otežavajući njihovo prenošenje. Međutim, drugi stručnjaci kažu da čimbenici poput temperature, vlažnosti, pa čak i životnih uvjeta, jednako igraju ulogu.

Varicella zoster virus vrlo je zarazan, a može se prenijeti kašljanjem i kihanjem u ranim stadijima infekcije, glavni izvor je kontakt s osipom, posebno ispunjenim mjehurićima.

Odavno je poznato da UV svjetlo deaktivira viruse, a ovi podaci navode istraživače da vjeruju da je to ključ zašto su vodene kozice rjeđe i teže se prenose s osobe na osobu u tropskim zemljama.

To bi također moglo pomoći u objašnjenju zašto su vodene kozice češće u hladnijim godišnjim dobima u zemljama s umjerenim pojasom kao što je Velika Britanija – budući da su ljudi manje izloženi sunčevoj svjetlosti.

Ispitani su podaci 25 ranijih studija o virusu Varicella-zoster u raznim zemljama širom svijeta i ti su podaci uspoređeni s nizom klimatskih faktora . Analiza je pokazala očitu vezu između UV nivoa i prevalencije virusa vodenih kozica.

Puno faktora osim UV-a može utjecati na širenje virusa, a to su toplina, vlaga i društveni faktori kao što je prenapučenost.