Bitan položaj

Važnost ranog praktikovanja ležanja na stomaku kod beba

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Važnost ranog praktikovanja ležanja na stomaku kod beba
Foto : Ilustracija

Vrijeme provedeno na trbuhu može biti užitak za neke bebe, dok ga druge možda ne vole. Bez obzira na njihovu reakciju, opštepoznata je važnost da provođenja oređenog vremena u tom položaju. U nastavku pročitajte zašto je taj položaj važan.

Zahvaljujući istraživanjima, sada je opšte poznato da je najsigurniji položaj za spavanje beba, upravo,  ležanje na leđima. Američka akademija pedijatrije (AAP) preporučuje redovno provođenje vremena na trbuhu kako bi se potaknuo razvoj i jačanje mišića, posebno kod beba koje većinu vremena provode u ležećem položaju.

Kada je beba postavljena na trbuh, pruža joj se dodatna prilika da istražuje svijet iz novog perspektivnog ugla. Ovaj položaj jača mišiće gornjeg dijela tijela koji se ne koriste kada beba leži na leđima. Pedijatrica Dr. Danette Glassy ističe da iskustvo ležanja na stomaku pomaže bebama da nauče gurati se, okretati se, sjesti, puzati i kretati se do željenog mjesta.

I tek rođene bebe trebaju ležati na stomaku

Prema preporukama Američke akademije pedijatara (AAP), važno je da bebe provedu na trbuhu dva do tri puta dnevno od samog početka, odnosno od prvog dana kada dovedete svoju bebu kući. U početku, vrijeme na stomaku za novorođenčad bi trebalo trajati kratko, između tri i pet minuta. Kako bebe rastu i jačaju, stručnjaci preporučuju postepeno povećavanje vremena na trbuhu kako bi izgradile svoju snagu.

Kada primijetite da se beba osjeća ugodno na stomaku, možete dodati još nekoliko minuta. Za djecu u dobi od 3 do 4 mjeseca, neka istraživanja sugerišu da bi cilj trebao biti barem 20 minuta dnevno provedenih na trbuhu, kako ističe dr. Jay L. Hoecker, pedijatar i suradnik AAP-a.

Bebi može trebati neko vrijeme da se prilagodi položaju ležanja na stomaku

Vaša beba vjerovatno neće odmah prihvatiti ležanje na trbuhu, budući da je taj položaj može smatrati nepoznatim i fizički izazovnim. BabyCenter ističe da je za bebu napor održavati glavu podignutom dok je na trbuhu, a perspektiva prema dole može joj biti ograničena. Moguće je da se beba čak osjeća napuštenom u tom položaju. Međutim, s malo vremena i ohrabrenja, vaša beba će postupno razviti udobnost i uživati u toj poziciji. 

Vrijeme za igru

Postoji mnogo kreativnih načina kako možete učiniti vrijeme na trbuščiću zabavnim. Pokušajte postaviti igračku ili knjigu u blizini koju beba može dosegnuti i njome se igrati. Također, stručnjaci predlažu da ponudite  bebi malo ogledalo kako bi se divila sebi ili joj pustiti muziku kako biste potaknuli podizanje glave.