Možda je u pitanju apneja

Zastoj disanja noću kod djece: Kada se treba zabrinuti?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Zastoj disanja noću kod djece: Kada se treba zabrinuti?
Foto: Ilustracija

Neka djeca nepravilno dišu u snu. Prekid disanja do desetak sekundi je uobičajan i ne smatra se poremećajem. Ako dijete ima prekid disanja duži od jedne minute, a zatim se panično budi i hvata zrak, govorimo o poremećaju disanja koji se zove apneja.

Zastoj disanja noću, poznat i kao apneja u snu, događa se kada dijete privremeno prestane disati tokom sna. Ovo može biti uzrokovano različitim faktorima, uključujući opstrukciju disajnih puteva, problem sa centralnim nervnim sistemom ili problemima s mišićima koji kontrolišu disanje.

Kada je to normalno?

U nekim slučajevima, kratki prekidi disanja mogu biti normalni, posebno kod novorođenčadi. To može biti rezultat nezrelosti disajnih puteva ili disanja na nos. Međutim, ako dijete prestane disati na duže vrijeme ili ako to postane učestalo, to može biti znak ozbiljnijeg problema.

Kada se treba zabrinuti?

Treba se zabrinuti ako dijete doživljava zastoje disanja noću koji traju duže od 20 sekundi ili ako su ti prekidi disanja česti tokom noći. Drugi znakovi koji upućuju na potrebu za zabrinutošću uključuju bučno hrkanje, zaustavljanje disanja uz praćenje plavičaste boje kože ili promjene u ponašanju djeteta tokom dana kao što su umor, razdražljivost ili poteškoće s koncentracijom.

Kada potražiti medicinsku pomoć?

Ako primijetite bilo koji od ovih znakova ili ako ste zabrinuti zbog zastoja disanja kod svog djeteta, važno je potražiti medicinsku pomoć. Pedijatar ili specijalist za spavanje mogu provesti detaljnu procjenu djetetovog disanja i preporučiti odgovarajući tretman ili terapiju.