Evo šta trebate znati

Zdravlje očiju kod djece: Savjeti za roditelje

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Zdravlje očiju kod djece: Savjeti za roditelje
Foto: Ilustracija

Zdravlje očiju važno je za sve nas, a posebno je bitno kod male djece čiji se vid još uvijek razvija. Rano otkrivanje problema s vidom i pravovremeno liječenje ključni su za optimalan razvoj vida i općenito zdravlje djeteta. Roditelji imaju ključnu ulogu u prepoznavanju simptoma koji mogu ukazivati na probleme s vidom kod mališana. 

1. Redovni pregledi očiju

Prvi pregled vida trebao bi se obaviti kod oftalmologa u dobi od 6 mjeseci. Nakon toga, preporučuju se redovni pregledi vida svake godine ili prema preporuci oftalmologa. Redovni pregledi omogućuju pravovremeno otkrivanje eventualnih problema s vidom i sprječavanje njihovog napredovanja.

2. Simptomi problema s vidom

Roditelji trebaju biti svjesni mogućih simptoma koji ukazuju na probleme s vidom kod djece. Ti simptomi uključuju:

  • Često trljanje očiju
  • Česte glavobolje, posebno nakon čitanja ili gledanja televizije
  • Držanje knjiga ili igračaka vrlo blizu očiju
  • Problemi s fokusiranjem očiju ili česte promjene položaja glave dok gledaju
  • Često treptanje ili mrštenje
  • Crvenilo, suzenje ili iritacija očiju
  • Preosjetljivost na svjetlo
  • Iznenadno padanje akademskih rezultata

3. Rizici povezani s djetetovim stilom života

Djetetov stil života može imati uticaja na zdravlje njegovih očiju. Pretjerano vrijeme provedeno ispred ekrana, nedostatak svježeg zraka i sunčeva svjetlost mogu negativno uticati na razvoj vida. Roditelji bi trebali poticati uravnotežen stil života koji uključuje vrijeme provedeno vani, aktivnosti koje potiču kretanje, te odmore od ekrana.

4. Zaštita očiju

Važno je osigurati da djetetove oči budu zaštićene od povreda i štetnih uticaja. To uključuje nošenje zaštitnih naočala tokom sportova ili aktivnosti koje uključuju udarce u lice, te korištenje sunčanih naočala kako bi se zaštitile od štetnog UV zračenja.

5. Edukacija i komunikacija

Važno je educirati djecu o važnosti brige o zdravlju očiju i poticati ih da izraze svoje probleme ili nelagodu s vidom. Otvorena komunikacija između roditelja i djece olakšava identifikaciju mogućih problema i pravovremeno reagiranje.